• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
18°Bratislava

Pápež odsúdil "prázdne pokrytectvo" protiimigračnej politiky

  • 13:48 06.07.2018
  • Vatikán
Pápež odsúdil "prázdne pokrytectvo" protiimigračnej politiky

Pápež František poďakoval v piatok humanitárnym skupinám za záchranu a starostlivosť o migrantov a, naopak, odsúdil "prázdne pokrytectvo" tých, ktorí zatvárajú oči pred chudobnými hľadajúcimi bezpečnosť a dôstojný život. Informuje o tom agentúra AP.

Pápež celebroval v rímskej Bazilike sv. Petra omšu venovanú migrantom a tým, ktorí sa o nich starajú. Vyzval na pozornosť o ich vážnu situáciu v čase, keď Európa, Spojené štáty a ďalšie krajiny pred nimi stále častejšie zatvárajú svoje dvere, prístavy i hranice.

Špeciálna omša sa konala pri príležitosti piateho výročia Františkovej návštevy na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý bol roky prvotnou destináciou pre migrantov pašovaných z Líbye do Európy. Počas tejto cesty, ktorá bola prvou cestou mimo Ríma po jeho zvolení v roku 2013, vtedy nový pápež odsúdil „globalizáciu ľahostajnosti“ sveta voči migrantom unikajúcim pred vojnou, chudobou a prírodnými katastrofami.

Pápež František vo svojej kázni v piatok konkrétne nespomenul žiadnu krajinu, povedal však, že jedinou „rozumnou reakciou“ na globálny migračný fenomén dneška je preukázať solidaritu a milosrdenstvo.

S odvolaním sa na Ježišovo podobenstvo o milosrdnom Samaritánovi pápež odsúdil „pokrytectvo tých, ktorí si nechcú zašpiniť ruky“ starostlivosťou o najslabších a tých, ktorí sú na najvzdialenejšom okraji spoločnosti. Takéto pokušenie je podľa neho „silne prítomné“ v súčasnosti, keď svet zápasí s migračnými prúdmi.

(Toto pokušenie) nám začína zatvárať srdcia voči tým, ktorí - podobne ako my - majú právo na bezpečnosť a dôstojné životné podmienky. Buduje múry, skutočné i zdanlivé, namiesto mostov,“ upozornil František.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

DNES - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

DNES - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

DNES - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

DNES - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

DNES - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.