• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 7.5.2025Meniny má Monika
10°Bratislava

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred výskytom salmonelózy

  • 14:45 02.07.2018
  • Bratislava
Úrad verejného zdravotníctva varuje pred výskytom salmonelózy

Skorý nástup teplého počasia zvýšil výskyt salmonelózy.

Skorý príchod teplého počasie priniesol vyšší výskyt salmonelózy. Počas apríla a mája na Slovensku ochorelo 270 ľudí, pričom najväčší výskyt epidémií salmonelózy sa objavuje až v letných mesiacoch. Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Salmonelóza sa najčastejšie prejavuje po konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného jedla z hydiny a vajec. Baktéria salmonella sa môže objaviť aj v potravinách a nápojoch vystavených priamemu slnečnému žiareniu, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute. Počas apríla a mája prepuklo sedemdesiatdva epidémií. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem, pričom ochorelo 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí.

Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ povedala epidemiologička Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Baktéria je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu. Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôraznila základné pravidlá prevencie Trusková.

Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rýchlo rastú. „Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ povedala Trusková. Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi. Tie nastupujú už šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Pri ochorení je nebezpečná strata tekutín.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH víta, že na čele Nemecka bude konzervatívny politik

KDH víta, že na čele Nemecka bude konzervatívny politik

VČERA - 21:20Domáce

Opozičné KDH víta, že na čele demokratickej veľmoci, akou Nemecko je, bude konzervatívny politik.

KDH vyzýva premiéra na prehodnotenie plánovanej cesty do Moskvy

KDH vyzýva premiéra na prehodnotenie plánovanej cesty do Moskvy

VČERA - 21:06Domáce

Opozičné KDH vyzýva predsedu vlády SR Roberta Fica, aby prehodnotil svoju plánovanú cestu do Moskvy na oslavy konca druhej svetovej vojny.

Pád z okna neprežil 14-ročný chlapec

Pád z okna neprežil 14-ročný chlapec

VČERA - 20:56Domáce

Na sídlisku došlo k tragickej udalosti.

Polícia pátra po nezvestnej Dominike. Nevideli ste ju?

Polícia pátra po nezvestnej Dominike. Nevideli ste ju?

VČERA - 20:09Domáce

Dievčina je už niekoľko dní nezvestná.

Polícia pátra po nezvestnom Sebastiánovi

Polícia pátra po nezvestnom Sebastiánovi

VČERA - 19:05Domáce

Do pátrania po chlapcovi boli okrem polície zapojení aj dobrovoľníci.