• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Pápež začal rozhovory s obeťami čilského sexuálneho škandálu

  • 6:58 28.04.2018
  • Vatikán
Pápež začal rozhovory s obeťami čilského sexuálneho škandálu

Pápež František začal v piatok niekoľkodňové rozhovory s obeťami "čilského sexuálneho škandálu". Informovala o tom agentúra AP.

Trojica mužov - Juan Carlos Cruz, James Hamilton a José Andrés Murillo -, ktorí sa v minulosti stali obeťami sexuálneho zneužívania zo strany kňaza Fernanda Karadimu, sa na pozvanie pápeža ubytovali vo vatikánskom hoteli Santa Marta. S pápežom sa budú rozprávať individuálne, avšak harmonogram ani program ich stretnutí s pápežom Vatikán nezverejnil.

Vatikánske úrady v piatok uviedli, že informácie o rozhovoroch neboli zverejnené na žiadosť pápeža, ktorý povedal, že jeho „prioritou je vypočuť si obete, poprosiť ich o odpustenie a rešpektovať dôverný charakter rozhovorov“.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im ale neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

Niektoré z Karadimových obetí požadujú aj odvolanie biskupa Juana Barrosa, pretože údajne o Karadimových aktivitách vedel a vedome ich kryl.

Pápež Barrosa bránil a v roku 2015 ho vymenoval za biskupa juhočilského Osorna, kde ho však mnohí kňazi a veriaci v oblasti ako biskupa neuznávajú. Pápež na margo tejto situácie povedal, že za tým stojí kampaň ľavice.

František však v polovici apríla priznal, že pri posudzovaní čilskeho sexuálneho škandálu „vážne pochybil“ a obete pohlavného zneužívania, ktorých obvinenia predtým spochybnil, pozval do Ríma, aby ich požiadal o odpustenie.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.