• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Danko v Berlíne: Vďaka investícii Volkswagenu sme dnes automobilovými lídrami

  • 18:43 18.04.2018
  • Berlín
Danko v Berlíne: Vďaka investícii Volkswagenu sme dnes automobilovými lídrami

Predseda Národnej rady nazval Nemecko strategickým hospodárskym partnerom Slovenska.

Možnosti zlepšenia komunikácie národných parlamentov v EÚ s Európskym parlamentom (EP) a spôsoby, ako zvýšiť účasť v eurovoľbách, boli podľa slov predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) jednými z hlavných tém jeho stredajších rokovaní s predsedom nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Wolfgangom Schäublem v Berlíne.

Podľa Danka si vymenili informácie o fungovaní NR SR a Bundestagu aj v rámci príprav na konferenciu za účasti šéfov národných parlamentov EÚ a predsedu EP, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň v Tallinne.

Na budúci týždeň sa stretneme s našimi ostatnými kolegami v Tallinne. Vieme, že nemôžeme nahradiť prácu našich vlád, ale ako parlamentári musíme byť aktívni a musíme prispieť k tomu, aby vzájomná spolupráca fungovala,“ povedal na úvod stretnutia predseda Bundestagu.

Danko neskôr informoval médiá, že Schäubleho počas rozhovoru zaujala možnosť, ktorú dáva slovenským europoslancom rokovací poriadok NR SR na vystúpenia v jej pléne.

Predseda Národnej rady nazval Nemecko strategickým hospodárskym partnerom Slovenska. „Vďaka Bohu Volkswagen objavil v 90. rokoch Slovensko a vďaka tomu sme dnes lídrami vo výrobe automobilov, pretože nás následne objavili aj ďalšie automobilky,“ skonštatoval.

Do Nemecka v súčasnosti smeruje až 23 percent slovenského exportu, čo robí z tejto krajiny najvýznamnejšieho obchodného partnera SR. Okrem toho má Slovensko s tradične silne exportne orientovaným Nemeckom aktívnu obchodnú bilanciu.

Na Slovensku pôsobí podľa údajov Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) viac než 500 nemeckých firiem s úhrnným ročným obratom 22 miliárd eur, pričom zamestnávajú celkovo 120.000 ľudí.

Podľa kancelárie NR SR je prioritou aktivít Slovenska v oblasti podpory exportu a investícií rozvoj hospodárskych vzťahov s Nemeckom s vyššou pridanou hodnotnou, najmä v automobilovom, strojárskom a elektrotechnickom priemysle, a tiež sféra digitálnych technológií, keďže obe ekonomiky sú exportne orientované, pričom nemajú dostatok vlastných surovinových zdrojov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.