• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Macron podporil zmienku o Korzike v ústave, iné požiadavky odmieta

  • 20:26 07.02.2018
  • Bastia
Macron podporil zmienku o Korzike v ústave, iné požiadavky odmieta

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že je prístupný myšlienke špecificky zmieniť Korziku vo francúzskej ústave. Odmietol však niekoľko ďalších kľúčových požiadaviek zo strany korzických nacionalistických lídrov ohľadom väčšej autonómie tohto ostrova.

Prezident podľa agentúry Reuters uviedol, že zmienkou o Korzike v najvyššej legislatíve Francúzska sa uzná jej identita a zároveň ju to ukotví v rámci Francúzskej republiky. Dodal, že ďalšie rokovania určia, čo to bude so sebou prinášať.

Macron počas svojej prvej návštevy Korziky v úrade šéfa Elyzejského paláca vyhlásil, že korzičtine nebude udelený štatút úradného jazyka a miestnym úradom nebude povolené vetovať nákup nehnuteľností na tomto najväčšom stredomorskom ostrove spadajúcom pod správu Francúzska.

Macron pricestoval na dvojdňovú návštevu Korziky v utorok. Jeho cesta sa koná v čase, keď tamojší nacionalisti výrazne posilnili svoje pozície a zvýšili svoj politický vplyv.

Vzťah Korziky s pevninským Francúzskom je dlhodobým problémom pre francúzskych prezidentov. Tamojší separatisti 40 rokov viedli ozbrojenú kampaň, ktorá zahŕňala útoky na policajné stanice či domy vo vlastníctve ľudí z francúzskej pevniny. V roku 2014 však korzickí separatisti zložili zbrane.

Chcem, aby sme začali novú kapitolu v našej histórii. Prajem si, aby každý vo Francúzskej republike mal svoju identitu, svoju špecifickosť. Ale ak by tá mala predstavovať nepriateľstvo voči republike, potom ide o omyl, ktorý nemôžem akceptovať,“ povedal Macron korzickým predstaviteľom.

Korzika, rodisko Napoleona, sa stala súčasťou Francúzska v 18. storočí po tom, ako ju stáročia spravovala Janovská republika. Miestna kultúra obsahuje talianske prvky; aj tamojší jazyk je podobný taliančine. So svojimi 300.000 obyvateľmi prispieva Korzika do francúzskej ekonomiky len pol percentom.

Korzickí nacionalistickí lídri, ktorí boli zvolení vlani v decembri, požadujú okrem iného aj amnestiu pre Korzičanov väznených za násilie spáchané v rámci boja za nezávislosť ostrova. To však Macron odmieta.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.