• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
24°Bratislava

V Aténach demonštrovali proti použitiu termínu Macedónsko v názve inej krajiny

  • 16:18 04.02.2018
  • Atény
V Aténach demonštrovali proti použitiu termínu Macedónsko v názve inej krajiny

Z iniciatívy nacionalistických a náboženských subjektov sa v Aténach konala v nedeľu demonštrácia, na ktorej stovky tisícok Grékov z celej krajiny skandovali Macedónsko je grécke a len grécke.

Na masovej akcii sa zúčastnili aj konzervatívni a pravicovopopulistickí politici, či biskupi z rôznych častí krajiny Helénov.

Jedným z hlavných rečníkov na mítingu bol svetoznámy grécky skladateľ Mikis Theodorakis (92), ktorý okrem iného podľa tlačovej agentúry DPA vyhlásil: „Nikdy nebudeme súhlasiť, aby názov Macedónsko v akejkoľvek podobe niesla iná krajina“.

Policajné zdroje odhadli počet účastníkov na 140.000, organizátori však hovorili o takmer milióne demonštrantov.

Grécki novinári odhadovali, že sa na najväčšom mítingu v Aténach v ostatných rokoch vôbec zúčastnilo asi 300.000 ľudí.

V ankete, ktorej výsledky zverejnili v nedeľu konzervatívne noviny Kathimerini, sa 71 percent respondentov vyjadrilo odmietavo k použitiu slova Macedónsko v názve susednej krajiny v akejkoľvek forme.

Za možný označil posun v riešení 26-ročného sporu medzi Gréckom a Macedónskom ohľadom názvu postjuhoslovanskej republiky začiatkom týždňa hovorca Organizácie Spojených národov Farhan Haq. Podľa jeho slov došlo k „určitému pozitívnemu posunu“ v príslušnom dialógu.

Atény a Skopje sa predtým dohodli na zintenzívnení rokovaní s cieľom dospieť k dohode v spore, ktorý blokuje ambície malej, no strategicky položenej bývalej juhoslovenskej republiky na vstup do NATO a Európskej únie.

Grécko sa domnieva, že názov Macedónsko naznačuje územné nároky na rovnomenný severogrécky región. V Solúne v januári demonštrovali stovky tisícok Grékov proti tomu, aby susedná krajina v rámci dohody o ukončení sporu mohla v rámci svojho názvu použiť aj slovo „Macedónsko“.

Macedónsko pri tom v januári oznámilo ďalšie dva kroky, ktoré by mali prispieť k urýchleniu riešenia predmetného sporu s Gréckom. Tak medzinárodné letisko v macedónskej metropole Skopje, ako aj diaľnica spájajúca macedónsku metropolu s macedónsko-gréckou štátnou hranicou nebudú už niesť v budúcnosti meno Alexandra Veľkého.

Osobitný vyslanec OSN Matthew Nimetz, ktorý v uplynulých dňoch opäť rokoval s predstaviteľmi oboch krajín, mal už skôr po stretnutí s vyjednávačmi v New Yorku predložiť päť návrhov na budúci názov Macedónska, a to Republika Nové Macedónsko, Republika Severné Macedónsko, Republika Horné Macedónsko, Republika Vardarské Macedónsko a Republika Macedónsko (Skopje).

On sám odmietol uviesť detaily o návrhoch, avšak označil za reálne očakávania, že výraz „Macedónsko“ bude v určitej podobe figurovať v oficiálnom názve tejto bývalej juhoslovanskej republiky.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

DNES - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.