• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Pápežovi hrozil atentát, v Riu zúria divoké protesty

  • 12:56 23.07.2013
  • SAO PAULO
Pápežovi hrozil atentát, v Riu zúria divoké protesty

Doma vyrobené výbušné zariadenie objavili v kúpeľni parkovacej garáže v brazílskej svätyni, ktorú má tento týždeň navštíviť pápež František počas pobytu v Brazílii, uviedol predstaviteľ armády v pondelok.

Vojaci výbušniny v nedeľu zneškodnili. Svätyňu nachádzajúcu sa medzi Riom de Janeiro a Sao Paolom má navštíviť František v stredu.

Podľa hovorcu saopaolskej polície výbušnina bola "bezvýznamná a so slabým účinkom" a nenachádzala sa v miestach, ktoré má pápež navštíviť.

Na bezpečnosť pápeža v štáte Sao Paolo má dozerať 5000 príslušníkov bezpečnostných síl.

Vozil sa bez strechy

Pápežovi Františkovi sa dostalo vrelé privítanie počas jeho pondelkovej návštevy Brazílie, kde ho prišli pozdraviť desaťtisíce pútnikov. Je to jeho prvá zahraničná návšteva od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi.

Pontifik sa počas prvého dňa návštevy previezol na špeciálnom aute s otvorenou strechou ulicami Ria de Janeiro a neskôr sa v sídle guvernéra miestneho štátu stretol s prezidentkou Dilmou Rousseffovou.

Pápežovu návštevu však zatienili násilné demonštrácie v uliciach brazílskej metropoly, ktoré vypukli okamžite po skončení jeho schôdzky s Rousseffovou. Polícia protest pred guvernérskym palácom násilne rozohnala aj s použitím vodných diel a slzotvorného plynu.

Demonštranti však neprotestovali proti pápežovi, ale proti guvernérovi Ria de Janeiro Sérgiovi Cabralovi. "Odíď Cabral, odíď Dilma!" skandovali aktivisti. Rousseffová pritom len nedávno čelila masovým demonštráciám proti jej vláde, ktoré sa jej však podarilo upokojiť. Brazílske úrady teraz dúfajú, že protesty nevypuknú opäť práve počas pápežovej návštevy.

Ľudia sa hnevajú tak či tak

Pápež prichádza do Brazílie v čase sociálnych nepokojov a protestov proti veľkým verejným výdavkom vlády, ktorá podľa kritikov zabudla na najchudobnejších. Práve v tejto súvislosti sa očakávajú nepokoje aj počas prítomnosti hlavy katolíckej cirkvi.

Organizátori plánovanej demonštrácie poukazujú na sumu v prepočte takmer 70 miliónov eur, ktoré krajina vyčlenila na bezpečnostné opatrenia počas jeho prítomnosti v krajine. Okrem toho sa očakávajú aj demonštrácie neheterosexuálnych osôb.

František, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním životného štýlu, ktorý k pontifikátu tradične patrí. Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov.

Video: Protesty proti guvernérovi Ria de Janeira

Video: Návšteva pápeža Františka v Brazílii

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 6:18Zahraničné

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany.

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

DNES - 6:12Zahraničné

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti.

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

DNES - 6:06Zahraničné

Polícia neprezradila, aké množstvo drogy sa nachádzalo v prepravkách.