• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Eurokomisia zažalovala Českú republiku, Maďarsko a Poľsko kvôli utečencom

  • 13:00 07.12.2017
  • Brusel
Eurokomisia zažalovala Českú republiku, Maďarsko a Poľsko kvôli utečencom

Po upozornení exekutíva Európskej únie pristúpila k ďalšiemu kroku.

Európska komisia (EK) vo štvrtok v spore okolo prerozdeľovania utečencov rozhodla podať žalobu na Súdnom dvore EÚ na Českú republiku, Maďarsko a Poľsko.

Snažil som sa veľmi presvedčiť tri členské štáty..., aby aspoň trochu preukázali solidaritu,“ uviedol pred novinármi eurokomisár zodpovedný za migráciu Dimitris Avramopulos. Dodal, že „bohužiaľ“ sa mu to nepodarilo, a vyjadril ľútosť, že exekutíva EÚ musí prikročiť k ďalšiemu kroku, a tým je podanie žaloby na Súdny dvor EÚ.

Komisia už v júni tohto roku, keď spustila právne konanie voči zmieneným trom stredoeurópskym krajinám, tieto členské štáty zároveň upozornila, že pre ich nedostatočnú účasť na mechanizme prerozdeľovania utečencov im hrozí súdna dohra. A pretože uvedené členské štáty nekonali ústretovo, exekutíva musí konať podľa platných predpisov a posunúť vec pred súdnu inštanciu v Luxemburgu.

Aktualizácia o 13:14

Exekutíva EÚ vysvetlila dôvod žaloby na Českú republiku, Maďarsko a Poľsko

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že odpovede a opatrenia vlád Českej republiky, Maďarska a Poľska v otázke dočasného premiestnenia utečencov neboli uspokojivé, a preto, z dôvodu nedodržania ich právnych povinností v súvislosti s relokáciami, sa rozhodla tieto tri členské krajiny zažalovať na Súdnom dvore EÚ.

Komisia pripomenula, že 15. júna 2017 začala voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku právne konanie vo veci nesplnenia povinnosti. Členské štáty dostali čas na poskytnutie odpovede, prípadne na nápravu situácie. V júli eurokomisia ich odpoveď označila za neuspokojivú a rozhodla sa pristúpiť k ďalšej fáze konania a 26. júla zaslala do troch metropol takzvané odôvodnené stanoviská.

V stanovisku EK sa uvádza, že aj napriek tomu, že Súdny dvor EÚ vo svojom rozsudku zo 6. septembra potvrdil platnosť relokačného mechanizmu, Česká republika, Maďarsko a Poľsko svoje právne povinnosti naďalej porušovali a ich odpovede eurokomisia opäť zhodnotila ako neuspokojivé, najmä keď tri uvedené krajiny nenaznačili, že majú snahu a vôľu sa podieľať na rozhodnutí o relokáciách.

Exekutíva EÚ preto vo štvrtok rozhodla, že pristúpi k ďalšej fáze konania vo veci nesplnenia povinnosti, čo v praxi znamená predložiť tento spor na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.

V zdôvodnení EK sa uvádza, že rozhodnutia Rady EÚ vyžadujú, aby členské štáty v záujme zabezpečenia rýchleho a riadneho postupu relokácií každé tri mesiace prisľúbili počet miest, ktoré majú k dispozícii na premiestnenie utečencov z krajín tzv. prvej vlny príchodu utečencov (v tomto prípade Grécko a Taliansko). Zatiaľ čo ostatné členské štáty EÚ v minulých mesiacoch prijali nejakých utečencov alebo poskytli prísľuby v tomto smere, Maďarsko od začatia programu relokácií neurobilo nič, Poľsko nepremiestnilo ani jednu osobu a neurobilo žiadny prísľub od decembra 2015 a Česká republika zastavila relokácie v auguste 2016 a už vyše roka neurobila žiadny nový prísľub v tomto smere.

Na dočasnom režime núdzových relokácií sa dohodli ministri vnútra EÚ v septembri 2015, keď členské štáty prijali záväzky premiestniť z Talianska a Grécka osoby, ktoré majú nárok na poskytnutie medzinárodnej ochrany. Z počtu 160.000 utečencov sa v priebehu dvoch rokov podarilo premiestniť iba niečo vyše 32.000 osôb.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

DNES - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.