• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

NDS otvorila nový diaľničný úsek

  • 13:12 02.12.2017
  • Žilina
 NDS otvorila nový diaľničný úsek

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v sobotu otvorila takmer päťkilometrový úsek diaľnice D3 Žilina Strážov – Žilina Brodno.

Súčasťou diela za 255 miliónov eur je 1,5-kilometrová estakáda ponad Vodné dielo Hričov a 2,2-kilometrový dvojrúrový tunel Považský Chlmec.

Podľa ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka je novootvorený úsek D3 Žilina Strážov – Žilina Brodno súčasťou diaľničného prepojenia na Poľsko a zároveň tvorí severozápadný obchvat mesta Žilina. Jeho otvorenie skráti vodičom smerujúcim na sever čas za volantom a odľahčí dopravnú situáciu v Žiline.

Každé otvorenie diaľnice je pre Slovensko významným míľnikom. Je to dobrou správou pre obyvateľov regiónu, ktorým sa bude ľahšie dýchať a hlavne jazdiť. Zároveň sme doplnili ďalší kúsok v mozaike nášho cieľa, ktorým je európsky koridor smerom na sever,“ povedal minister.

Ako dodal, niektoré úseky diaľnice D3 sú vo výstavbe, niektoré sú v štádiu projektovej prípravy. „Dôležité je povedať, že na žiadnom úseku sa neprestalo pracovať, či už projekčne, alebo stavebne. Poznáme túto trasu a máme záujem, aby tieto cesty boli hotové,“ doplnil Érsek.

Podľa generálneho riaditeľa NDS Jána Ďurišina úsek D3 Brodno – Kysucké Nové Mesto je pripravený na výstavbu v prvom polroku 2020, úsek Kysucké Nové Mesto – Oščadnica koncom roku 2020 a Očšadnica – Čadca v roku 2019. „Tieto termíny sú závislé od toho, že proces prípravy bude bez zbytočných administratívnych prieťahov. NDS intenzívne pracuje na každom z týchto úsekov,“ zdôraznil.

Výstavba úseku D3 Žilina Strážov – Žilina Brodno sa začala v roku 2014. Postavilo ho združenie zložené zo spoločností Eurovia SK, Hochtief CZ a SMS. Estakáda ponad Vodné dielo Hričov stojí na 57 pilieroch budovaných prevažne vo vodnej nádrži. Viac ako dvojkilometrový tunel Považský Chlmec je najmodernejším na Slovensku i v Európe, je vybavený množstvom bezpečnostných technologických zariadení.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

DNES - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.