• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

SITUÁCIA NA CESTÁCH: Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti

  • 10:35 29.11.2017
  • Bratislava
SITUÁCIA NA CESTÁCH: Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti

Sledujeme aktuálnu situáciu na slovenských cestách.

Polícia vydala výzvu všetkým účastníkom cestnej premávky, aby nepodceňovali počasie a vodiči prispôsobili rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. Na cestách sa môže tvoriť ľad a dochádzať ku kolíznym situáciám.

V BBSK sneží, polícia vyzýva k opatrnosti

„Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Apelujeme na nich, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové, denné svietenie je nedostatočné. Na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom,“ konštatovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Vodiči by sa mali v dostatočnej miere pripraviť aj na nepredvídateľné situácie. Zimné pneumatiky v tomto čase už majú byť samozrejmosťou.

Cesty na Liptove sú momentálne zjazdné, SHMÚ varuje pred silnejším snežením

Motoristi prechádzajúci mestami, obcami a horskými priechodmi na Liptove by mali zvýšiť opatrnosť, pretože napoludnie sa pre silnejšie sneženie môže situácia na cestách skomplikovať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu pre oblasť Liptova výstrahu prvého stupňa pred snehovými zrážkami.

Podľa riaditeľa závodu Liptov Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Kögela sa situácia zatiaľ vyvíja relatívne dobre a všetky cesty sú zjazdné. „Horský priechod Čertovica je síce na vrchole mierne zasnežený, no pohybujú sa tam vozidlá údržby,“ uviedol pre TASR. Na horskom priechode Húty je podľa neho stav ciest tiež relatívne v poriadku. „Nikde momentálne neevidujeme väčší nával snehu. Robí sa skôr bežná údržba,“ vysvetlil.

Situáciu budú cestári naďalej monitorovať aj v poobedňajších hodinách. „V Jasnej aj na všetkých horských priechodoch sa na cestách od rána pohybuje okolo 15 kusov vozidiel zimnej údržby,“ uzavrel Kögel.

Na niektorých cestách v TSK je trojcentimetrová vrstva čerstvého snehu

Všetky cesty v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sú zjazdné, na niektorých úsekoch je vrstva čerstvého, prípadne kašovitého snehu v hrúbke do troch centimetrov. Informovala Slovenská správa ciest.

Približne trojcentimetrová vrstva kašovitého snehu je na cestách v Ilavskom okrese a na horských priechodoch Šútovce a Homôľka. Čerstvý a miestami kašovitý sneh je na niektorých úsekoch ciest III. triedy v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín a Prievidza a na rozhraní okresov Nové Mesto nad Váhom a Piešťany v Trnavskom kraji.

Horský priechod Šútovce v okrese Prievidza je uzavretý pre nákladné vozidlá nad desať metrov, na horskom priechode Homôľka sú potrebné zimné pneumatiky.

Napriek sneženiu by mali byť diaľnice, cesty a horské priechody zjazdné

Napriek sneženiu na celom území Slovenska by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Podobne by na tom mali byť aj horské priechody. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk.

Povrch vozoviek je zväčša mokrý, vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska sa na cestách nachádza do dvoch centimetrov utlačeného snehu. V okrese Poprad sa na cestách nachádza zľadovatený sneh. Vrstva čerstvého, utlačeného či kašovitého snehu sa nachádza aj na viacerých horských priechodoch, napriek tomu sú zjazdné. Ide o Donovaly, Šútovce, Dobšinú, Huty, Fačkov, Makov, Havran, Homôlku a Šturec. „Horské priechody Donovaly, Šturec a Šútovce sú uzatvorené pre nákladné vozidlá nad 10 metrov dĺžky,“ dopĺňa Slovenská správa ciest.

Pre celé Slovensko platí v súvislosti so snehom výstraha prvého stupňa až do štvrtkového (30.11.) večera. V závislosti od lokality môže miestami napadnúť od päť do 40 cm nového snehu. „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Cesty v Bratislavskom kraji sú monitorované a zjazdné

Správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava vyslal do terénu 2 mechanizmy. Pre sneženie sú cesty mokré, ale zjazdné, bez komplikácií a snehu. "Operátom na dispečingoch zatiaľ neboli hlásené žiadne väčšie komplikácie," informovala Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja.

Počas dnešného rána, kedy sa teplota pohybovala slabo nad 0°C a pri slabom snežení bol vykonaný posyp horských a podhorských úsekov. Tie sú po posype mokré, ale zjazdné. Konkrétne išlo o horský priechod Pezinská Baba, kam bol posýpač vyslaný v ranných hodinách. Ten bude ešte počas doobedia zopakovaný. Podhorské úseky – Na Zochovu Chatu, Červený Kameň a II/502 smer Trnava sú tiež po posype bez komplikácií. Aktuálna situácia na cestách je stabilizovaná.

Snehové zrážky potrvajú podľa SHMÚ až do štvrtka (30.11.) večera.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.