• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Zemetrasenie vyľakalo Bánovčanov, úrady potvrdili jeho silu

  • 12:52 22.07.2013
  • BRATISLAVA
Zemetrasenie vyľakalo Bánovčanov, úrady potvrdili jeho silu

Na Slovensku bolo v sobotu večer neďaleko Bánoviec nad Bebravou zemetrasenie, Geofyzikálny ústav SAV vyzýva tých, ktorí ho pocítili, aby vyplnili dotazník na jeho webstránke.

Zem sa zatriasla v sobotu o 22:13 asi tri kilometre od Bánoviec nad Bebravou. Lokálne magnitúdo zemetrasenia bolo 2,5.

„Zemetrasenie bolo zaznamenané seizmickými stanicami slovenskej Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko,“ uvádza Geofyzikálny ústav SAV, ktorý bude analyzovať záznamy seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasenia.

Zemetrasenie pocítili aj obyvatelia obcí v okolí Bánoviec nad Bebravou. Viacerí telefonovali na Operačné stredisko Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru. Chceli sa uistiť, či nedošlo k nejakému výbuchu, pretože počuli ranu. Celá udalosť trvala len pár sekúnd. Podľa Hasičov zemetrasenie nespôsobilo žiadne škody.

V okolí Bánoviec a Prievidze zemetrasenia už boli

Zemetrasenie, ktoré pocítili ľudia v sobotu večer v okolí Bánoviec nad Bebravou, nie je v tomto regióne prvé. "V oblasti Bánoviec nad Bebravou a Prievidze už zemetrasenia boli, v katalógu zemetrasení máme v tejto oblasti záznamy," povedal pre agentúru SITA Róbert Kysel z Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied.

Prístroje namerali lokálne magnitúdo zemetrasenia 2,5. "Magnitúdo 2,5 je na hranici cítenia, môžeme to hodnotiť ako slabé zemetrasenie," uviedol seizmológ.

Seizmológovia po zemetrasení pracujú s dvomi veličinami. Prvým údajom je magnitúdo, ktoré udáva veľkosť zemetrasenia a zmerajú ho prístroje. "Dá sa prepočítať na energiu, ktorá sa uvoľnila," povedal Kysel.

Druhá veličina, ktorú vyhodnotia na osobitnej 12-dielnej stupnici, je makroseizmická intenzita. "Hovorí o tom, aké malo zemetrasenie vplyv na prírodu a ľudí," hovorí Kysel. Tieto dve veličiny vzájomne súvisia.

"Keď máte silnejšie zemetrasenie, pravdepodobne budeme mať väčšiu makroseizmickú intenzitu, ale nemusí to tak byť. Rovnako môže byť slabé zemetrasenie pocítené na pomerne veľkom území, závisí to od lokálnych podmienok," ozrejmil Kysel.

Makroseizmickú intenzitu určia až na základe dotazníkov od ľudí, ktorí zemetrasenie pocítili. Vyplnenie dotazníkov je podľa Kysela dôležité nielen pre výskum zemetrasení na Slovensku, ale aj z praktického hľadiska pre ľudí.

"Poisťovne sa pýtajú, aká bola makroseizmická intenzita, pretože poistná udalosť sa vypláca až od určitej intenzity," uviedol s tým, že ak ľudia nenahlásia v dotazníku škody, ústav ich nemôže zohľadniť v stupnici a ľudia tak môžu prísť o vyplatenie poistného.

V prípade víkendového zemetrasenia zatiaľ škody hlásené nemajú. Od ľudí teraz zbierajú markoseizmické dotazníky, čo môže trvať dlhší čas, keďže nie všetci ich posielajú elektronicky.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.