• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Vo veci Severnej Kórey dochádza k "značnému pokroku", vyhlásil Trump

  • 11:21 07.11.2017
  • Soul
Vo veci Severnej Kórey dochádza k "značnému pokroku", vyhlásil Trump

Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že v záležitosti Severnej Kórey dochádza k "značnému pokroku", a vyzval Pchjongjang na rokovanie a "dosiahnutie dohody".

Na tlačovej konferencii s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Soule podľa agentúry AP ďalej uviedol, že pre Severnú Kóreu by bolo rozumné „urobiť správnu vec“.

Americký prezident nešpecifikoval, k akému pokroku došlo, ale zdôraznil, že „pre Severnú Kóreu je naozaj rozumné prísť k rokovaciemu stolu a dosiahnuť dohodu“. „Vidím istý posun,“ dodal bez ďalších podrobností. Agentúra DPA uviedla, že jeho optimizmus predstavuje zvrat v porovnaní s hrozbami „ohňom a zúrivosťou“, ktoré adresoval Pchjongjangu v auguste.

Trump podľa vlastných slov veľmi dúfa, že nebude potrebné použiť vojenskú silu proti Severnej Kórei. Vyslovil sa tak po tom, ako opísal americkú vojenskú „silu“ v regióne, kde sú rozmiestnené jadrové ponorky a lietadlové lode. Tie majú vystríhať severokórejského lídra Kim Čong-una pred pokračovaním v jadrových a raketových programoch v jeho krajine.

Americký prezident vyzval tiež Rusko a Čínu, aby urobili viac v záležitosti Severnej Kórey, ktorú označil za „hrozbu pre celý svet, ktorá si vyžaduje celosvetovú akciu“. „Vyzývame každý zodpovedný štát vrátane Číny a Ruska, aby žiadal od severokórejského režimu ukončenie jeho jadrových a raketových programov,“ povedal.

Južnú Kóreu pritom opísal ako dlhodobého spojenca. „Sme partnermi a priateľmi, ktorí bojovali bok po boku vo vojne,“ dodal s tým, že „nemôžeme dovoliť Severnej Kórei ohrozovať všetko, čo sme vybudovali“.

Líder KĽDR Kim Čong-un podľa Trumpa „tak zbytočne ohrozuje milióny a milióny životov“. Zdôraznil, že Spojené štáty sú pripravené brániť seba a svojich spojencov s plným využitím svojich jedinečných vojenských spôsobilostí.

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že viedli s Trumpom otvorené rozhovory ohľadom KĽDR a dohodli sa na ešte väčšom rozmiestnení spojeneckých síl v regióne. Zdôraznil, že USA a Južná Kórea musia „zotrvať na tvrdom postoji voči severokórejským hrozbám“. Obaja lídri sa však podľa Mun Če-ina „dohodli na riešení severokórejskej otázky pokojným spôsobom“, ktorý by priniesol na Kórejský polostrov „trvalý mier“.

Americký prezident je na dvojdňovej návšteve Južnej Kórey v rámci svojho 12-dňového turné po ázijských krajinách, ktoré je zamerané na obchodné otázky a severokórejský jadrový program.

Počas pobytu v Južnej Kórei neplánuje navštíviť demilitarizovanú zónu oddeľujúcu Južnú a Severnú Kóreu.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.