• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Pápež sa stretol s predstaviteľmi katolíckych východných cirkví

  • 17:11 09.10.2017
  • Vatikán
Pápež sa stretol s predstaviteľmi katolíckych východných cirkví

Pápež František prijal dnes vo Vatikáne vedúcich predstaviteľov katolíckych východných cirkví.

Skupina patriarchov a vyšších arcibiskupov týchto cirkví, ktorá sa stretla s hlavou katolíckej cirkvi, patrí medzi účastníkov plenárneho zasadania Kongregácie pre východné cirkvi. Na rokovaní, ktoré vyvrcholí vo štvrtok, zastupuje Gréckokatolícku cirkev na Slovensku prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak.

Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.

Pápež využil túto príležitosť, aby - podľa informácií tlačových agentúr APA a Kathpress - loboval za kolegialitu medzi lídrami cirkví na strane jednej a za prednosť pápeža ako nástupcu sv. Petra na strane druhej. Hlava katolíckej cirkvi hovorila v tejto súvislosti o „diakonálnom primáte“ v preklade o „prednosti v službe“. Navyše vyzvala patriarchov a biskupov, aby sa podieľali na hľadaní kandidátov na obsadenie vedúcich postov východných cirkví. Pápež František ubezpečil, že by veriacim východných cirkví rád vyjadril svoju blízkosť. Zdôraznil, že jeho solidarita je určená hlavne tým, ktorí sú prenasledovaní alebo potlačovaní pre vierovyznanie.

Pre kongregáciu je tento rok osobitne významný i v súvislosti so 100. výročím založenia Pápežského východného inštitútu (Pontificio Istituto Orientale - PIO) v Ríme. Pápež František osobne navštívi túto inštitúciu vo štvrtok 12. októbra a bude tiež sláviť svätú omšu v neďalekej Bazilike Santa Maria Maggiore.

Kongregácia pre východné cirkvi je navyše v tomto roku aj jedným z laureátov Ceny zmierenia udeľovanej v súvislosti s historickým procesom zmierenia medzi Poľskom a Ukrajinou. Ocenenie založené v roku 2001 každoročne udeľujú dvom osobnostiam alebo inštitúciám. Tento rok bude druhou ocenenou inštitúciou Vatikánsky rozhlas.

Cenu zmierenia si predstavitelia ocenených prevezmú slávnostne na pôde Ukrajinského kolégia sv. Jozafáta 12. októbra v prítomnosti vyššieho arcibiskupa Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslava Ševčuka, biskupa poľskej diecézy Sandomierz Krzysztofa Nitkiewicza a zástupcov Kongregácie pre východné cirkvi a Sekretariátu pre komunikáciu Svätej stolice.

Stane sa tak na záver medzinárodného kongresu "Katolícka cirkev v procese poľsko-ukrajinského dialógu a zmierenia“.

Tzv. „Kapitula poľsko-ukrajinskej jednoty“ ako organizátor ceny menovite vyzdvihla prácu ukrajinskej, poľskej a slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu za ich „nezaujaté šírenie informácií a podporu medzikultúrneho dialógu v strednej a východnej Európe, prekonávajúc stereotypy a vzájomné predsudky“.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

DNES - 14:39Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

Posádka Šen-čou 17 sa po šiestich mesiacoch úspešne vrátila na Zem

Posádka Šen-čou 17 sa po šiestich mesiacoch úspešne vrátila na Zem

DNES - 14:09Zahraničné

Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov.

Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska, uviedol premiér Tusk

Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska, uviedol premiér Tusk

DNES - 12:02Zahraničné

Poľský premiér Donald Tusk v utorok povedal, že Európa je v súčasnosti v oblasti bezpečnosti závislá od Poľska.

Pavel: Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka

Pavel: Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka

DNES - 11:42Zahraničné

Členstvo v EÚ a NATO je nespochybniteľným základom slobody, prosperity a bezpečnosti ČR. Jeho najväčším prínosom je, že krajina výzvam nečelí sama, tvrdí český prezident.

Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie EÚ za

Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie EÚ za "moment šťastia"

DNES - 10:48Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za "moment európskeho šťastia".