• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Juncker a Barnier: Rokovania o brexite nezaznamenali dostatočný pokrok

  • 11:35 03.10.2017
  • Brusel/Štrasburg
Juncker a Barnier: Rokovania o brexite nezaznamenali dostatočný pokrok

Pokrok v rokovaniach o brexite zatiaľ nie je dostatočný na to, aby sa vyjednávači Európskej únie a Spojeného kráľovstva mohli posunúť do ďalšej fázy rozhovorov.

Počas dnešného vystúpenia pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to uviedli hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Ešte sme nedosiahli dostatočný pokrok, aby sme s úplnou dôverou mohli prejsť do druhej fázy rokovaní. Najskôr (treba hovoriť) o tom, čo by znamenalo prechodné obdobie a potom o rámci našich budúcich vzťahov,“ opísal Barnier priebeh doterajších štyroch kôl vyjednávaní s Londýnom.

Zopakoval, že EÚ požaduje dostatočný pokrok v rokovaniach v troch kľúčových témach, ktoré boli jasne zadefinované už na začiatku procesu rokovaní: zachovanie práv európskych občanov v Británii, doriešenie írsko-severoírskeho hraničného problému a splnenie britských finančných záväzkov voči rozpočtu EÚ.

Barnier pred europoslancami skonštatoval, že „vážne rozdiely“ medzi oboma stranami pretrvávajú najmä v oblasti finančného vyrovnania.

Neakceptujeme to, aby dvadsaťsedmička platila za to, o čom sa rozhodlo v rámci 28-člennej EÚ,“ upozornil Barnier. Podľa jeho slov daňoví poplatníci z ostatných 27 členských štátov Únie nemajú dôvod doplácať na dôsledky rozhodnutí, v ktorých bola zainteresovaná aj Británia.

Vyjednávač EÚ v pléne europarlamentu vyjadril znepokojenie aj nad niektorými „diskriminačnými opatreniami“, ktoré už podľa neho prijala britská vláda ohľadne občanov ostatných členských štátov žijúcich v Spojenom kráľovstve. Spresnil, že ešte v prvej fáze rokovaní treba objasniť aj otázky okolo reintegrácie rodín a zaručenia sociálnych výhod, ktoré európski občania získali počas svojho pôsobenia v Spojenom kráľovstve.

EÚ chce v tejto oblasti zachovať právomoci Súdneho dvora EÚ, ktorý by dohliadal na práva občanov krajín EÚ; britská strana však tento návrh kategoricky odmieta.

Aj šéf eurokomisie skonštatoval, že doterajšie rokovania s Londýnom nepriniesli očakávaný pokrok a neumožňujú prechod do ďalšej fázy rokovaní. „Musíme sa najskôr dohodnúť na podmienkach rozvodu,“ vyhlásil Juncker.

Poslanci EP majú dnes na programe hlasovanie o uznesení, ktorým chcú vyjadriť nespokojnosť s výsledkom rokovaní o brexite. Súčasne plánujú vyzvať lídrov EÚ, aby na summite z 19. - 20. októbra odložili rozhodovanie o tom, či bol dosiahnutý dostatočný pokrok v rokovaniach o brexite.

Vyjednávač EP pre brexit Guy Verhofstadt v tejto súvislosti vyjadril ľútosť nad tým, že v britskom tíme vyjednávačov je „nedostatok jednoty“, čo podľa neho kopíruje nezhody vo vládnom tíme britskej premiérky Theresy Mayovej.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.