• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

USA požiadajú Kubu o stiahnutie 60 percent jej diplomatov z Washingtonu

  • 6:24 03.10.2017
  • Washington
USA požiadajú Kubu o stiahnutie 60 percent jej diplomatov z Washingtonu

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa plánuje požiadať Kubu o zníženie počtu personálu na jej veľvyslanectve vo Washingtone o 60 percent.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov. Podľa nich rezort diplomacie oznámi toto rozhodnutie ešte dnes.

Malo by sa tak stať po minulotýždňovom americkom kroku obmedziť počet personálu na veľvyslanectve v Havane o podobný počet. Išlo o reakciu na záhadné útoky na zdravie amerických vládnych zamestnancov na Kube.

Cieľom najnovšieho kroku voči kubánskym diplomatom v USA nie je potrestanie Kuby, ale podľa predstaviteľov USA zabezpečenie toho, že obe krajiny budú mať v hlavných mestách podobný počet diplomatov. Kubánski diplomati nebudú oficiálne vyhostení, pokiaľ ich Havana odmietne poslať domov, uviedla AP.

Najmenej 21 amerických diplomatov a ich rodiny začali postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi. Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach, alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slovo. Podľa amerických vyšetrovateľov je možnosť, že išlo útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom. AP v pondelok informovala, prvými a najviac postihnutými osobami boli americkí špióni pracujúci pod diplomatickým krytím.

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez minulý týždeň na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými „útokmi“ na zdravie amerických diplomatov. Minister šéfovi americkej diplomacie Rexovi Tillersonovi povedal, že Kuba stále nemá žiaden dôkaz, ktorý by vysvetľoval, čo sa stalo v Havane. Tillerson zdôraznil, že je povinnosťou Kuby chrániť diplomatov na svojej pôde, a to bez ohľadu na vinníka.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.