• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Afganskú provinciu Uruzgan opustil posledný slovenský vojak

  • 13:24 17.07.2013
  • BRATISLAVA
Afganskú provinciu Uruzgan opustil posledný slovenský vojak

Takmer šesťročné pôsobenie príslušníkov slovenských ozbrojených síl v afganskej provincii Uruzgan sa definitívne skončilo odletom posledných slovenských vojakov z Vojenského poradenského tímu zo základne Tarin Kowt.

V nedeľu o 12:17 lokálneho času vzlietlo z letiska Mnohonárodnej základne Tarin Kowt lietadlo C-17 Kráľovského austrálskeho letectva s desiatimi príslušníkmi Vojenského poradenského tímu CSS MAT.

Po ich viac ako sedemmesačnom pôsobení na základni opúšťajú ako poslední príslušníci ozbrojených síl SR afganský Uruzgan. "Po splnení úloh spojených so stiahnutím našich vojakov z provincie Uruzgan a presune cez afganský Kandahár sa príslušníci vojenského poradenského tímu vrátia v nabližších dňoch na Slovensko," vysvetlil hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Slováci ešte v Afganistane zostávajú, no na iných miestach

Podľa hovorcu sa tým zavŕši dôležitá etapa pôsobenia Slovákov v južnom Afganistane. Ostatní slovenskí vojaci v misii ISAF naďalej zostávajú pôsobiť v Afganistane, konkrétne v Kandaháre a Kábule.

S odchádzajúcim tímom sa na letisku rozlúčili najvyšší velitelia jednotiek v oblasti, veliteľ Kombinovaného tímu Uruzgan (CTU) plukovník Simon Stuart a veliteľ 2. Kavalérie účelového zoskupenia (2CAV TG) podplukovník Michael Bye.

„Poradný tím výnimočným spôsobom prispel k šíreniu dobrého mena Slovenskej republiky v očiach koaličných partnerov a predstaviteľov afganských bezpečnostných síl, hlavne svojou efektivitou, ľudským prístupom a čo je hlavné, dosiahnutými výsledkami,“ konštatoval veliteľ CTU Simon Stuart.

Vojaci žili v sparťanských podmienkach

Slovenskí vojaci od roku 2008 na juhu Afganistanu pôsobili v mnohých oblastiach vojenskej činnosti - od ochrany spojeneckej predsunutej základne v Deh Rawoode, ochrany mnohonárodnej základne v Tarin Kowte cez aktivity v rámci provinčných rekonštrukčných tímov až po výcvik a prípravu afganských bezpečnostných síl.

"Slováci v operačných výcvikových a styčných tímoch (OMLT) najskôr pod holandským a neskôr austrálskym velením priamo cvičili afganských vojakov. Postupne sa výcvik, mentoring a poradenstvo sústredili na afganských inštruktorov a od roku 2011 naši vojaci priamo velili tímu, do ktorého zostavy patrili aj austrálski a americkí vojaci," spresnil Vanga.

Ako dodal, tím OMLT sa neskôr pretransformoval na Vojenský poradenský tím bojového zabezpečenia známy pod skratkou CSS MAT. Odchádzajúci veliteľ slovenského tímu CSS MAT Štefan Zemanovič poznamenal, že úlohy plnili v „sparťanských“ podmienkach predsunutých základní, v nadmorskej výške Štrbského plesa, ale s teplotami neraz dosahujúcimi 45 stupňov Celzia.

Zároveň zdôraznil, že slovenskí vojaci pôsobiaci v tomto priestore boli prví, ktorí sa zúčastňovali na plnení úloh „za plotom“, mimo spojeneckých základní. „Pri plnení úloh mentoringu a prípravy afganských bezpečnostných síl boli často aj pod priamou paľbou nepriateľa", povedal Zemanovič. Je posledným slovenským veliteľom v Uruzgane a zároveň posledným slovenským vojakom opúšťajúcim túto provinciu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

DNES - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.