• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
21°Bratislava

RTVS predstavila televízny dokument Jozef Miloslav Hurban

  • 6:12 14.09.2017
  • Bratislava
RTVS predstavila televízny dokument Jozef Miloslav Hurban

Nové televízne dokumenty Jozef Miloslav Hurban a Evanjelický kostol a kolégium v Prešove dnes v predpremiére prezentovala RTVS.

Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban spracováva miesta a udalosti, s ktorými je spojená významná postava slovenských dejín. Hurbana predstavuje ako evanjelického farára, politika a literárneho tvorcu. „Chceli sme ním naplniť aj dlh Slovenskej televízie, keďže dlhú dobu sa o ňom nič netočilo a 200. výročie narodenia, ktoré sme si pripomenuli v marci tohto roku, nám dalo podnet už v minulom roku, len realizácia trošku trvá, tak sa nám to podarilo dokončiť v priebehu prvého polroka,“ povedal pre TASR Miloslav Gdovin, ktorý scenár filmu vytvoril spolu s autorkou námetu Evou Tkáčikovou. Pod réžiu sa podpísal Fedor Bartko.

Televízna novinka je klasickým životopisným dokumentom, ktorý ukazuje miesta narodenia a posledného odpočinku Hurbana, poukazuje však aj na základné fakty, o ktorých sa v minulosti hovorilo menej. „Hurban je väčšinou známy ako národný buditeľ, ale to nebolo jeho zamestnanie, bol evanjelický farár v Hlbokom, kde pôsobil 40 rokov,“ podčiarkol Gdovin na margo zaujímavej historickej osobnosti: „Vedel skĺbiť aj to farárske, aj, dnes by sme povedali, verejné pôsobenie. Vedel povedať i z kazateľne, čo ho trápilo, ale v rámci možností, aké mal. A keďže videl, že niektoré veci z kazateľne by nemal ani hovoriť, pretavil to do toho, že vystúpil verejne.“

Dokument nevynecháva vzájomný vzťah známej trojice Hurban - Hodža - Štúr a uzákonenie spisovnej slovenčiny. „Chceli sme priniesť momenty a ukázať tie miesta, kde Hurban žil, a vytiahnuť to najlepšie, čo je v archívoch, v múzeách, čo nám z Hurbana ostalo a ako to vyzerá dnes,“ dopĺňa scenárista 42-minútového filmu, ktorý predstavuje Hurbana nielen ako teológa, štátnika, ale aj ako otca rodiny. Tvorcovia čerpali z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine, kde skončila väčšina Hurbanovej pozostalosti a množstvo jeho vydaných kníh. Navštívili tiež Lyceálnu knižnicu v Bratislave, kde sú matriky a záznamy z jeho desaťročného štúdia.

Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban uvedie RTVS v premiére v utorok 19. septembra o 20.35 na Dvojke.

Evanjelický kostol a kolégium v Prešove je názov 13-minútového dokumentu z cyklu Genius loci (zatiaľ vzniklo sedem dielov), zameraného na jedinečné miesta a pamiatky evanjelickej cirkvi. Projekt vznikol v súvislosti s tohtoročným jubileom reformácie. V prvej časti predstavuje významné pamiatky evanjelickej cirkvi v Prešove. „Prešovský kostol má za sebou bohatú históriu a dodnes ju tvorí, nie sú to mŕtve stavby. Po roku 1989 sa do nich život vrátil a obnovili sa mnohé veci, ktoré počas komunistického režimu zanikli. Chceli sme ukázať, že genius loci mnohých takých miest nebolo len v minulosti, ale má čo povedať aj dnes,“ uzavrel Gdovin, ktorý sa opäť podpísal pod scenár i námet dokumentu. Réžiu a strih mal na starosti Ján Stračina.

Cyklus Genius loci sa na televízne obrazovky dostane v nedeľu 17. septembra po hlavných správach na Dvojke.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

VČERA - 21:57Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

VČERA - 21:12Zaujímavosti

Riziko pre pľúca predstavujú nielen výfukové plyny nahromadené v dopravných zápchach. Nebezpečenstvo sa skrýva aj priamo vnútri áut.

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

VČERA - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

20:56 09.05.2024Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

19:23 09.05.2024Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.