• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
16°Bratislava

Popod Stonehenge bude viesť tunel

  • 20:23 12.09.2017
  • Londýn
Popod Stonehenge bude viesť tunel

Britské úrady dnes definitívne schválili plán na vybudovanie cestného tunela popod svetoznámu pravekú lokalitu Stonehenge v južnom Anglicku. Informovala o tom agentúra AP.

O kontroverznom pláne, ktorý má eliminovať časté dopravné zápchy vznikajúce na priľahlej rušnej ceste, sa v Británii diskutuje už približne tri desaťročia.

Vláda napokon dala zelenú realizácii celého projektu. Trasa budúceho tunela však bola - v reakcii na protesty odporcov - mierne pozmenená a presunutá ďalej od stredu unikátnej pamiatky.

Rušnú cestu prvej triedy A303, ktorá prakticky rozdeľuje komplex Stonehenge na dve polovice, dlhodobo sužujú dopravné zápchy. Ich príčinou je nezriedka to, že vodiči spomaľujú svoje vozidlá, aby sa pokochali pohľadom na kamenný monument.

Plánovaným 2,9 kilometra dlhým tunelom by sa mala rušivá premávka dostať do podzemia. Obe časti 2600-hektárového pamiatkového komplexu by sa tak mali konečne spojiť do jedného celku. Náklady by mali dosiahnuť 1,6 miliardy libier (1,78 miliardy eur).

Oproti pôvodne zamýšľanej trase však tunel postavia o 50 metrov ďalej od veľkého kamenného kruhu. Týmto spôsobom sa má zaistiť to, aby stavba nenarušovala pohľady na Slnko počas osláv zimného slnovratu.

Časť kritikov, aj z radov odbornej verejnosti, však ani tento ústupok neuspokojil. Napríklad archeológ David Jacques z univerzity v Birminghame sa obáva narušenia unikátnej prírodnej scenérie v okolí Stonehenge, či dokonca narušenia stability celej pamiatky.

Stonehenge sa nachádza v rovinatej oblasti, 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie. Každoročne ho navštívi viac ako 850.000 ľudí. Komplex kamenných kruhov bol postavený v troch etapách medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom. Dodnes vyvoláva špekulácie ohľadne svojho pôvodného využitia.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

DNES - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

DNES - 20:54Zahraničné

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Čaputová v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov

Čaputová v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov

DNES - 20:21Zahraničné

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom.

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 19:05Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov, informoval Biely dom.

Prvý zápas Slovákom nevyšiel, ďalší odohrajú v nedeľu

Prvý zápas Slovákom nevyšiel, ďalší odohrajú v nedeľu

DNES - 18:56Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti na majstrovstvách sveta prehrali prvý zápas proti Nemecku.