• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Vo Fínsku niekoľkí útočníci s nožmi pobodali civilistov

  • 16:18 18.08.2017
  • Turku
Vo Fínsku niekoľkí útočníci s nožmi pobodali civilistov

Svedkovia na mieste činu tvrdia, že začuli výstreli polície, po ktorých ostal jeden mŕtvy.

Centrum fínskeho mesta Turku dnes krátko po 14:40 uzavreli policajti po tom, ako niekoľkí útočníci s nožmi napadli okolostojacich.

V súčasnosti nie je celkom jasné, či boli útočníci viacerí, alebo len jeden, no polícia už zadržala jedného človeka. Podľa portálu BBC sa polícii najprv podarilo postreliť ho. Podľa britského denníka Mirror mal zadržaný muž pri útoku kričať "Allahu Akbar," teda Boh je veľký.

Podľa miestnych správ si útok vyžiadal minimálne jednu obeť a niekoľkých zranených. Medzi ranených patrí aj žena s malým dieťaťom v kočíku.

Polícia vyzvala obyvateľov mesta a turistov, aby sa centru mesta vyhli až do odvolania. Zároveň sľúbila, že posilní ochranu na letisku v Helsinkách a na fínskych železničných staniciach. K incidentu došlo na námestí Puutori, kde sa konajú trhy.

Fínsky spravodajský portál finlandtoday.fi s odvolaním sa na očitého svedka incidentu informoval o jednom mŕtvom a piatich zranených. Podľa portálu k útokom došlo až na dvoch trhoviskách - Puutori a Kauppatori. Polícia začala prehľadávať autobusy a vlaky odchádzajúce z centra mesta.

Aktualizácia 18:51

Počet obetí po útoku nožom vo fínskom meste Turku stúpol na dvoch mŕtvych. Podľa fínskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti YLE o tom dnes na tlačovej konferencií informovala miestna polícia.

Riaditeľ fakultnej nemocnice v Turku Petri Virolainen ešte skôr uviedol, že hospitalizovaných bolo až osem zranených. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na tamojšiu políciu, je zranených šesť osôb.

Kriminálna polícia udalosť v Turku zatiaľ nevyšetruje ako teroristický útok, ale nemôže vylúčiť ani túto možnosť. Polícia uviedla, že zachytili nôž.

Vláda podľa slov fínskeho premiéra Juhu Sipilu situáciu podrobne monitoruje. Na tlačovej konferencií sa zúčastnila aj ministerka vnútra Paula Risikková, ktorá uviedla, že Fínsko po útoku pristúpi k zvýšeniu bezpečnostných opatrení v krajine.

Zábery na miesto činu sa dostali aj na sociálne siete

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk, mirror.co.uk, idnes.cz, TASR, Foto: Info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.