• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
16°Bratislava

Českého seniora odsúdili v Hongkongu na 27 rokov väzenia

  • 14:43 17.08.2017
  • Praha/Hongkong
Českého seniora odsúdili v Hongkongu na 27 rokov väzenia

Trest 27 rokov väzenia udelil súd v Hongkongu 63-ročnému českému občanovi za pašovanie kokaínu. Informoval o tom dnes Český rozhlas (ČRo).

Muža zadržali vlani na hongkonskom letisku Kai Tak so šiestimi kilogramami kokaínu v kufri. Dozorujúci prokurátor Českému rozhlasu povedal, že o zásielke musel český občan vedieť. Organizátorom pašeráckej akcie posielal e-maily s informáciami, ako prebieha jeho cesta s batožinou.

Český senior dostal podľa predsedníčky súdu tvrdý trest preto, lebo pašoval veľké množstvo drogy a bol súčasťou medzinárodne organizovanej skupiny. Avšak ďalších dvoch cudzincov, ktorých zatkli spolu s Čechom, polícia už skôr pre nedostatok dôkazov prepustila.

Čech sa údajne proti verdiktu súdu neodvolá, aby nebrzdil proces svojho vydania do Českej republiky, dodal ČRo. Česko a Hongkong majú uzatvorenú dohodu o vzájomnom vydávaní občanov.

Extradícia medzi oboma krajinami nebola ešte nikdy využitá, ale podľa českého konzula Dalibora Mičku môže celý proces aj v prípade hladkého priebehu trvať mnoho mesiacov, ak nie vyše roka.

Hongkong má jedny z najprísnejších protidrogových zákonov na svete, ale na rozdiel do susednej Číny za tieto zločiny neudeľuje trest smrti.

Českých dôchodcov medzi drogovými kuriérmi podľa ministerstva zahraničných vecí pribúda, najmä posledné dva roky. „Buď sa stávajú obeťou zločineckých gangov, alebo nedokážu vyhodnotiť riziko, do ktorého sa púšťajú,“ vysvetlila pred časom Radiožurnálu, verejnoprávnej stanici ČRo, Michaela Nálepková z konzulárneho odboru ministerstva.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

DNES - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.