• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
20°Bratislava

Psychológia farieb: Čo o vás dnes vypovedá farba vašeho oblečenia?

  • 20:19 01.09.2017
  • Bratislava
Psychológia farieb: Čo o vás dnes vypovedá farba vašeho oblečenia?

Zrejme si to neuvedomujete, ale aj farba vašeho dnešného trička o vás veľa vypovedá.

Farby majú veľký vplyv v našom živote. Ovplyvňujú našu náladu, referujú ju svetu a často dokážu ukázať veľa o osobnosti človeka. Preto ich netreba vnímať len ako dekoráciu, ale treba sa občas aj zamyslieť, čo o nás farba vypovedá.

Čierna

Podľa Color psychology čierna farba reflektuje autoritatívnosť a silu, pre niektorých ľudí však symbolizuje zlo. Je však pravda, že práve táto farba sa podieľa na tom, aby sme zaujali opačné pohlavie a to si nás začalo všímať a vážiť. Rovnako čierna slúži na prekrytie oblejších kriviek, ak máte nadváhu, preto vám dodá sebavedomie. Časté nosenie čiernej farby poukazuje aj na nezávislosť človeka, jeho silu a schopnosť. Muži sa snažia nosiť čiernu vo chvíľach, kedy chcú vyzdvihnúť vlastnú maskulinitu.

Červená

Táto farba poukazuje na energiu, silu a moc. Červená dokáže rýchlo upútať oči, preto je úspešná vo chvíľach, kedy chceme na seba upútať pozornosť. Červená farba stimuluje nervový systém, ak sa však nosí často, môže viesť k podráždenosti. Podľa jednej štúdie mal hráč MMA väčšiu šancu na výhru v červenej farbe, pretože ho väčšina hráčov brala ako hrozbu. Červená sa totiž vníma aj ako hrozba. A aj keď sa táto farba spája s atraktivitou, tak je stále vnímaná aj ako hrozba a nebezpečenstvo.

Modrá

Pobyt v modrej miestnosti môže viesť k tomu, že budete pokojnejší a zrelaxovaní, ale rovnako dlhodobý pobyt v takejto miestnosti môže viesť k depresií. Ak nosíte modrú, väčšinou vyvolávate dojem lojálneho človeka, ktorému ľudia môžu veriť. Preto sa odporúča nosiť modrú na pohovory, pretože dokážu ovplyvniť mienku o vás. Rovnako sa oplatí modrú nosiť aj na jednania, pretože budete pôsobiť viac dôveryhodne.

Biela

Biela poukazuje na nevinnosť a čistotu. Práve pre tento znak sa používa na svadobné šaty. Biela sa vždy spája s pojmom dobra a čierna so zlom. Práve preto má veľa žien rado mužov v čiernej, ktorí vyzerajú aj vďaka nej nebezpečne a tajomne.

Zelená

Zelená je relaxačná farba a pomáha aj zraku. Práve preto sa stránky, či steny v továrňach maľujú nazeleno, aby sa ľudia cítili uvoľnení. Zelená je tiež farba spojená s prírodou. To je dôvod, prečo sa ľudia po jej zhliadnutí cítia lepšie.

Žltá

Žltá vie podráždiť zmysly. Práve preto sa reštaurácie farbia v žltej, aby zákazníci stále mali chuť na jedlo a objednávali si. Rovnako ako červená, aj žltá podporuje pozornosť, zvyšuje srdcový tep a podporuje metabolizmus. Väčšina ľudí, ktorí nosia žltú sú optimisti.

Ružová

Podporuje nevinnosť a dobrotu. Ak teda chcete od niekoho pomoc, skúste si na seba dať bielu alebo ružovú. Väčšina mužov nechce nosiť ružovú, pretože veria, že im uberá z maskulinity. Preto, ak vidíte muža v ružovej, znamená to, že je veľmi sebavedomý ohľadom vlastnej mužnosti.

Fialová

Fialová je mixom červenej a modrej. Táto farba je kombináciou sily z červenej a pokojného efektu modrej farby. Fialová poukazuje na eleganciu, bohatstvo a autoritu.

Toto jednotlivé farby vypovedajú o osobe, ktorá ich nosí. Možno vám poznanie toho, čo jednotlivé farby znamenajú pomôže vo vašom živote. Nikdy neviete, ako na druhých zapôsobí farba, ktorú máte na sebe.

Zdroj: info.sk, NJ, 2knowmyself.com, imagedoc.com.au Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

DNES - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

VČERA - 20:56Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

VČERA - 19:23Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

VČERA - 9:21Zaujímavosti

Jeho doménou boli zväčša psychologicko-realistické postavy robustných chlapov.

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

VČERA - 6:56Zaujímavosti

Podvodníci získali od zákazníkov ich osobné údaje aj čísla platobných kariet.