• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Rusko: Duma schválila prísnejšie tresty za navádzanie detí na samovraždu

  • 20:50 19.07.2017
  • Moskva
Rusko: Duma schválila prísnejšie tresty za navádzanie detí na samovraždu

Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - schválila dnes návrh zákona o zdvojnásobení maximálnej výšky trestu odňatia slobody pre ľudí, ktorí navádzajú deti na spáchanie samovraždy.

Po novom im tak hrozí osem až 15 rokov väzenia.

Návrh bol vypracovaný s cieľom chrániť život a zdravie občanov, najmä maloletých, a zaviesť opatrenia, ktoré zabránia ich účasti na nezákonných aktivitách, ohrozujúcich ich život, a to vydaním varovania pred navádzaním na samovraždu,“ uvádza sa v sprievodnom dokumente k návrhu zákona, z ktorého citovala agentúra TASS.

Ako dnes informovala agentúra Interfax, za navádzanie na spáchanie samovraždy odsúdil ruský súd v utorok na trest odňatia slobody v trvaní tri roky a štyri mesiace administrátora jednej z internetových tzv. skupín smrti.

Vyšetrovaním sa zistilo, že odsúdený Filipp Budejkin v apríli a máji minulého roka na sociálnej sieti VKontakte pod pseudonymom Filipp Lis propagoval medzi maloletými samovraždy a nahováral ich na ich spáchanie.

Na samovraždu nahovoril 15-ročnú obyvateľku mesta Astrachán. V jej spáchaní dievčaťu zabránila polícia. Vyšetrovatelia uviedli, že Budejkin vlani v lete na spáchanie samovraždy naviedol aj 17-ročné dievča z Ťumenskej oblasti. Dievča sa pokúsilo o samovraždu, život jej zachránili privolaní zdravotníci.

Rusko eviduje nárast počtu pokusov detí o samovraždu už niekoľko rokov. Aj keď presné štatistiky chýbajú, podľa odhadu psychiatrov sa len v Moskve ročne pokúsi o samovraždu viac ako 60.000 mladistvých. Odborníci tvrdia, že mnohí z nich vyhľadávajú návod na sociálnych sieťach.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.