• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Arbitrážny súd nariadil Rusku zaplatiť päť miliónov eur v kauze Arctic Sunrise

  • 18:58 18.07.2017
  • Haag
Arbitrážny súd nariadil Rusku zaplatiť päť miliónov eur v kauze Arctic Sunrise

Arbitrážny súd v Holandsku nariadil dnes Rusku zaplatiť takmer 5,4 milióna eur ako odškodné v súvislosti so zadržaním lode Arctic Sunrise v roku 2013.

Posádka plavidla patriaceho ochranárskej organizácii Greenpeace mala vedy v pláne uskutočniť protest na ropnej plošine v Barentsovom mori. Samotný verdikt o odškodnení padol už v auguste 2015, výšku sumy však určil súd až teraz.

Ako informovala agentúra TASS, súd nariadil Rusku zaplatiť Holandsku 1,7 milióna eur za škody vzniknuté na lodi, vyše tri milióny eur za materiálne a nemateriálne škody spôsobené 30 členom medzinárodnej posádky, 625.000 eur ako náhradu ruského podielu súdnych trov vyplatených Holandskom a 13.500 eur ako kompenzáciu nákladov vynaložených Holandskom na vydanie bankovej záruky pre Rusko v súlade s nariadením predbežného opatrenia zo strany Medzinárodného súdu pre námorné právo (ITLOS). Podľa súdu bola kompenzácia bola „určená jednomyseľne“ a peňažné čiastky musia byť vyplatené Holandsku aj s úrokom.

Konanie pred arbitrážnym súdom iniciovalo Holandsko. Rusko deklarovalo, že arbitráž neakceptuje a nebude sa na konaní zúčastňovať.

Ruská pohraničná stráž zadržala ľadoborec s holandskou registráciou Arctic Sunrise v septembri 2013. Všetkých 30 členov posádky zatkli po tom, ako sa na protest proti ťažbe ropy v arktickej oblasti pokúsili obsadiť ťažobnú plošinu Prirazlomnaja štátnej firmy Gazprom v Pečorskom mori.

Aktivistov obvinených najprv z pirátstva a neskôr len z výtržnosti prepustili na kauciu a v decembri roku 2013 bolo trestné konanie voči nim zastavené v rámci prezidentskej amnestie.

Samotnú loď ruské úrady zadržiavali ešte ďalší rok. Na plavbu z prístavu Murmansk do Holandska sa vydala 1. augusta 2014.

Arctic Sunrise kotvil v Murmansku od septembra 2013 a hoci zákaz na jeho opustenie Ruska úrady zrušili už v máji 2014 a posádka mohla vstúpiť na palubu, odchod plavidla sa z nešpecifikovaných príčin odkladal.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.