• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Eurokomisia nevidí problém v predčasnom odchode Davisa z rokovaní o brexite

  • 17:43 18.07.2017
  • Brusel
Eurokomisia nevidí problém v predčasnom odchode Davisa z rokovaní o brexite

Britský minister pre odchod Británie z EÚ David Davis opustil druhé kolo rokovaní o brexite, ktoré sa začalo v pondelok v Bruseli, už krátko po jeho začiatku. Európska komisia (EK) v tom však nevidí žiaden problém.

Nemyslíme si, že je to problém a nerobíme si kvôli tomu starosti. Hlavní vyjednávači nemusia byť prítomní po celú dobu rokovaní,“ uviedol počas dnešnej tlačovej konferencie hovorca EK Margaritis Schinas.

Dodal, že rokovania o brexite sú teraz v rukách „rozvodových právnikov“, pričom EÚ má dobrý tím na čele s hlavným vyjednávačom Michelom Barnierom.

Druhého kolo rokovaní medzi pracovnými skupinami vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera a britskou delegáciou na čele s Davisom sa začalo v pondelok v Bruseli. Koniec rozhovorov sa očakáva vo štvrtok.

Britský minister pre brexit David Davis však z bruselských rozhovorov odišiel už necelú hodinu po ich začiatku. Britskí činitelia zdôraznili, že jeho odchod bol vopred plánovaný a súvisel s jeho politickými povinnosťami doma v Británii, informoval denník Guardian.

Davis odišiel krátko po tom, ako vyhlásil, že je čas pustiť sa do práce. Jeho predčasný odchod z rokovaní v Bruseli kritizovali viaceré britské médiá i užívatelia sociálnych sietí; Davisov krok údajne vyvolal znepokojenie aj v Bruseli, čo sa však dnes hovorca EK snažil vyvrátiť.

Kritiku na adresu britského ministra a jeho údajnej nepripravenosti podnietili aj fotografie z úvodu druhého kola rokovaní. Tie zachytili Davisa, ako sedí s prekríženými rukami nad prázdnym stolom, kým Barnier mal so sebou vysokú hŕbu dokumentov.

David Davis by sa mal vrátiť do Bruselu vo štvrtok, v posledný deň tohto kola rokovaní. Spolu s Barnierom vystúpia na tlačovej konferencii a zhodnotia prípadný úspech či neúspech rokovacích tímov.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

VČERA - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.