• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Orbán: Rakúšanom sa neoplatí dúfať, že dokážu narušiť jednotu V4

  • 7:12 08.07.2017
  • Budapešť
Orbán: Rakúšanom sa neoplatí dúfať, že dokážu narušiť jednotu V4

Nikdy nie je šťastné, ak človek v politike zmieša túžby s realitou. Týmito slovami reagoval premiér Viktor Orbán na vyjadrenie rakúskeho kancelára Christiana Kerna na odlišnosti v rámci krajín Vyšehradskej štvorky.

Šéf rakúskej spolkovej vlády v interview pre nemecký denník Handelsblatt hovoril o istom rozdelení V4, pričom na jednu stranu zaradil ČR a SR, kým na druhú Maďarsko a Poľsko.

Kern zdôraznil, že už opakovane boli Maďarsku a Poľsku adresované výzvy týkajúce sa solidarity medzi členskými krajinami Únie bez toho, aby sa dosiahol pokrok. Teraz však tento konflikt treba vyriešiť, poznamenal a dodal: „Niektoré vlády konajú tak, ako by Európa bola bankomatom a nie spoločenstvom hodnôt.“

Christian Kern podporil možné ďalšie sankcie EÚ voči Maďarsku a Poľsku pre nedostatok spolupráce a solidarity v utečeneckej problematike. „Ak niekto neplní svoje záväzky, musí mať tento postoj dôsledky,“ zdôraznil okrem iného a pripomenul márne apely týkajúce sa solidarity z minulosti.

Viktor Orbán podľa vlastných slov chápe, že Rakúšanov bolí, že chýbajú vo vyšehradskej spolupráci. Alpskú republiku označil predseda maďarskej vlády za síce talentovaný štát s vysokou životnou úrovňou, avšak v zahraničnopolitickom slova zmysle za bezradný a za krajinu bez partnerov. „Našim rakúskym priateľom sa neoplatí dúfať, že dokážu narušiť jednotu V4,“ zdôraznil maďarský premiér vo vysielaní rozhlasovej stanice Kossuth rádió.

Predseda maďarskej vlády hovoril v interview aj o súčasnej kampani vlády, ktorej terčom je americký finančník maďarského pôvodu George Soros a na ukončenie ktorej vyzval už vo štvrtok predseda Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz) András Heisler.

Nenechajme, aby sa nakoniec smial Soros!“ píše sa na bilbordoch s portrétom finančníka, ktoré rozvešali po celej krajine v týchto dňoch. Plagáty sú označené ako Národná konzultácia 2017 a je na nich uvedená poznámka, že 99 percent ľudí (Maďarov) odmieta ilegálnu migráciu. V podobnom duchu sú nakrútené aj klipy vysielané verejnoprávnou televíziou krajiny.

Heisler pripomenul, že Mazsihisz od začiatku upozorňoval na vážne riziká takejto kampane. Nejde síce o otvorenú antisemitskú kampaň, avšak jej prostredníctvom by sa - podľa zväzu - mohli rozpútať aj nekontrolované antisemitské vášne. Súčasne upozornil, že prvé signály takéhoto vývoja už v krajine zaregistrovali. „Ale vzniknuté neviditeľné spoločenské škody sú podstatne vážnejšie,“ uviedol Heizler.

Podľa názoru Viktora Orbána však v Bruseli realizujú Sorosov prisťahovalecký plán a je správne, ak sa o tom Maďari dozvedia.

Jedným z jeho bodov je dostať milión migrantov/ročne do Európy, konštatoval Orbán, ktorý hovoril aj o druhom bode plánu, ktorým je podľa jeho slov plánovaný európsky úrad pre utečencov, prostredníctvom ktorého by sa problematika dostala mimo právomoci úradov členských krajín.

Nie my by sme rozhodovali o tom, koho prijmeme, ale ani o rozdeľovaní migrantov,“ konštatoval Viktor Orbán.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

DNES - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.