• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
20°Bratislava

MATEČNÁ: Slovensko odmieta návrh EÚ na nepovolené látky v biopotravinách

  • 18:30 12.06.2017
  • Brusel/Luxemburg
MATEČNÁ: Slovensko odmieta návrh EÚ na nepovolené látky v biopotravinách

Nesmieme zničiť dôveru spotrebiteľov v bioprodukty a prijať bez výhrad nariadenie Európskej únie (EÚ) o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov.

Uviedla ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (nominanka SNS) po dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Luxemburgu.

Ministerka v rozhovore pre TASR pripomenula, že Európska komisia v roku 2014 predložila návrh o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov. Nové nariadenie má za cieľ odstrániť prekážky pri udržateľnom rozvoji ekologickej poľnohospodárskej výroby, zaistiť férovú súťaž, predchádzať podvodom a neférovým praktikám, zvýšiť dôveru spotrebiteľov v biokvalitu a zjednodušiť a podporiť ekologickú produkciu a nárast zamestnanosti.

Podľa jej slov vnútri Únie prebieha široká diskusia o tom, ako označovať bioprodukty, aké povolené limity rezíduí môžu byť a či sa biologické produkty môžu pestovať aj v skleníkoch.

Slovensko má výhrady najmä voči zlegálneniu výskytu nepovolených látok v bioprodukcii.

Pre Slovensko je neprijateľné, že limitné obsahy niektorých látok môžu byť aj v biopotravinách,“ upozornila Matečná. To by podľa nej viedlo k zmätkom na strane spotrebiteľov, ktorí majú dôveru k označovaniu bioproduktov. Ak by na úrovni EÚ prešlo označovanie bioproduktov na dobrovoľnej báze a niektoré štáty by mali povolenú normu rezíduí v biopotravinách a mohli ich dovážať na európsky trh, tak by vznikla duálna kvalita biopotravín, lebo výrobky by boli dostupné v celej Únii, došlo by k narušeniu hospodárskej súťaže a znemožnila by sa vystopovateľnosť tovarov. „To je pre nás neprijateľné,“ odkázala Matečná.

Európski spotrebitelia podľa ministerky oprávnene očakávajú, že tieto výrobky budú bez použitia nepovolených látok, bez minerálnych hnojív a v prípade mäsa bez hormónov a steroidov.

Chceme, aby tieto ekologické produkty boli označované jednotne a bez akýchkoľvek možností rezíduí,“ spresnila Matečná, podľa ktorej sa návrh nariadenia odkláňa od podstaty a princípov ekologickej poľnohospodárskej výroby v Únii.

Dodala, že viaceré členské štáty, na čele s Francúzskom a Nemeckom, sú za prijatie novej legislatívy, ktorá umožní limity pre odpadové látky aj v biopotravinách, ďalšia skupina krajín je však zásadne proti. Slovensko v tomto boji stojí po boku Belgicka, Českej republiky, Dánska a Švédska.

Dnešná Rada ministrov nedospela ku konsenzu v tejto otázke a Matečná upozornila, že ak k spoločnému názoru nedospejú ani ministri na ďalšom stretnutí, ani odborníci, je pravdepodobné, že toto nariadenie „zamrzne“.

V súčasnosti potraviny označené ako BIO, musia spĺňať prísne kritériá. Pri ich výrobe sa používajú produkty z ekologického poľnohospodárstva, v ktorom nie je dovolené využívať pesticídy, umelé hnojivá či geneticky modifikované organizmy (GMO). Zvieratá sa kŕmia prirodzenou potravou bez stimulátorov rastu a hormónov. Pri ich spracovaní sa nepoužívajú umelé farbivá, aromatické a konzervačné látky, dochucovadlá a ďalšie cudzorodé prídavné látky.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

DNES - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

DNES - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

DNES - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

VČERA - 18:27Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.