Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám oddnes nehrozia

Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám oddnes nehrozia.
Do platnosti totiž vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.
„Tatarák“ však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.
Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. „Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,“ povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou“.
Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide, dopĺňa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR „Ide o veľa pozitívnych zmien, pre sprísnené požiadavky pripravujeme odborný seminár,“ uvádza ZHR SR v stanovisku. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.
Verejná diskusia o predaji „tataráka“ v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.
Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Veronika Remišová: V čase, keď Európa oslavuje spoluprácu, premiér robí hanbu v Moskve
V čase, keď demokratická Európa oslavuje mier a spoluprácu, premiér Robert Fico (Smer-SD) robí hanbu v Moskve.

Bober: Zvolením za pápeža sa plány kardinála Prevosta navštíviť Slovensko zmenili
Plány bývalého kardinála Roberta Francisa Prevosta navštíviť Slovensko v najbližších týždňoch sa jeho zvolením za pápeža zrejme zmenili.

Muž sa v obchodnom dome vyhrážal zamestnankyni
Polícia obvinila 44-ročného muža z prečinu nebezpečného vyhrážania. Muž sa v obchodnom dome v Handlovej vyhrážal zamestnankyni.

SaS a mimoparlamentné strany označujú cestu premiéra do Moskvy za hanbu
Opozičná strana SaS a mimoparlamentné strany Fórum a ODS združené v iniciatíve Pravicový blok kritizujú cestu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) do Moskvy.

ZMOS je presvedčené, že EÚ by si mala zachovať svoj pôvodný kompas
Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že Európska únia by si mala zachovať svoj pôvodný kompas, ktorým je mier, solidarita a spoločný hospodársky rozvoj.