• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

GAŠPAR: Zákrok policajtov v Zborove posúdi inšpekcia

  • 17:47 25.05.2017
  • Bratislava
GAŠPAR: Zákrok policajtov v Zborove posúdi inšpekcia

Zákrok policajtov v obci Zborov (okr. Bardejov) musí posúdiť inšpekcia ministerstva vnútra.

Nie je však isté, či každá časť donucovacích prostriedkov bola použitá v súlade so zákonom. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Ja som si samozrejme pozrel video a na prvé vzhliadnutie som skonštatoval a aj to môžem zopakovať, že zrejme nie každá časť použitých donucovacích prostriedkov alebo vôbec ich použitie bolo primerané nebezpečenstvu útoku alebo odporu,“ povedal Gašpar.

K celej udalosti bližšie uviedol, že dňa 16. apríla tohto roka išla do osady zakročovať policajná hliadka z Bardejova pre problém v rodine.

V osade zaregistrovala 70 až 100 osôb vo vzájomnom konflikte. „Reagovali na to spôsobom, že takúto veľkú udalosť nemôžu zvládnuť sami,“ uviedol Gašpar. Na miesto sa tak dostavili ďalšie tri hliadky. „Z hľadiska zistených priestupkov sú v riešení tri priestupky v občianskom spolunažívaní medzi Rómami z tejto osady, ktorí došli do vzájomného konfliktu a jedna vec bola riešená na mieste blokovou pokutou ako neuposlúchnutie výzvy,“ povedal Gašpar.

Zákon podľa policajného prezidenta určuje, kedy a akým spôsobom môže policajt použiť donucovací prostriedok. „Je vecou inšpekcie, aby posúdila, ktorá časť konania policajta bola alebo nebola v rozpore so zákonom,“ skonštatoval Gašpar. Domnieva sa, že v mnohých prípadoch strážcovia zákona skôr naznačovali použitie obušku, ako skutočne udreli.

Pripomenul, že na mieste boli taktiež vo vzájomnom konflikte dve osoby, ku ktorým sa zasahujúci policajti snažili dostať. Z jeho pohľadu za neprimerané označil „strčenie do staršej osoby“ na videu. „Nechcem však, aby sa tento incident hodnotil čierno-bielo,“ dodal Gašpar.

Na videu zverejnenom na sociálnej sieti vidno policajtov, ako zakročujú voči skupine osôb v obci Zborov v apríli tohto roka.

Expert hnutia OĽaNO-NOVA pre rómsku problematiku Peter Pollák spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom upozornili, že policajný prezident Gašpar a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) klamali v súvislosti so zásahmi polície v rómskych osadách. „Už od prvého zásahu polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, ktorý priniesol dva protichodné pohľady na priebeh zásahu polície, som navrhol povinné zhotovovanie zvukového a obrazového záznamu zo zásahov polície v osadách, zo športových a kultúrnych podujatí, či iných akcií,“ poznamenal Pollák.

Kaliňák aj Gašpar podľa neho opakovane potvrdili, že tento návrh majú v pláne zrealizovať. „Neurobili však nič... Prečo klamú?“ spýtal sa, pričom zdôraznil, že prezident polície Gašpar pred dvoma rokmi, po zásahu polície v rómskej osade Vrbnica povedal, že vyhotovovanie zvukových, obrazových a iných záznamov zo služobnej činnosti nevníma ako problém legislatívny, ale technický. „Vraj robia analýzu možných technických prostriedkov a pripravujú ich odskúšanie v praxi. Kaliňák aj Gašpar teda klamali, keď tvrdili, že kamery odskúšajú a zavedú,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Facebook
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

DNES - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

DNES - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

DNES - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

DNES - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

DNES - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.