• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Témou zimného semináru 4 živly bude Láska ku kinu

  • 12:59 08.02.2013
  • BRATISLAVA
Témou zimného semináru 4 živly bude Láska ku kinu

Tému druhého ročníka zimnej verzie filmového seminára 4 živly bude Láska ku kinu. Seminár sa uskutoční 22. až 24. februára v Banskej Štiavnici a návštevníkom ponúkne viac ako dvanásť filmov, v ktorých hrá kino dôležitú úlohu.

Program otvorí snímka Quentina Tarantina Nehanební bastardi (2009), na ktorej premietanie majú diváci voľný vstup.

Na seminári premietnu napríklad snímku Tita Munteana Caravana Cinematographica (2009), ktorý priblíži putovanie mladého ruského agitátora propagandistického filmu do rumunskej dediny a jeho stretnutie s mladým miestnym dievčaťom.

Kino, ako ústredná téma filmu, sa objaví aj v španielsko-uruguajskej snímke režiséra Federica Veiroja Užitočný život (2010), v ktorej hlavný hrdina stratí prácu v montevidejskej Cinematéke a pátra po novej náplni života. Dokument režiséra Uliho Gaulkea Premietači všetkých kín, spojte sa! (2006) zas predstaví štyroch prevádzkovateľov kín v Severnej Kórei, USA, Burkine Faso a Indii. Fenomén lásky ku kinu skúma i film Každému jeho kino (2007), ktorý nakrútila skupina režisérov pri príležitosti 60. výročia Medzinárodného filmového festivalu v Cannes.

Experimentálnu kinematografiu bude na seminári zastupovať dielo rakúskeho tvorcu Gustava Deutscha Súkromné Sandnes. Kinematografický atlas (2010). Deutsch v ňom zostavil príbeh dejín nórskeho mesta Sandnes z filmových a video záznamov, ktoré jeho obyvatelia zaznamenávali od 20. rokov minulého storočia po súčasnosť.

Dejiny kina ponúknu aj filmy z archívu Slovenského filmového ústavu - komédiu Martina Friča Zaostriť, prosím! (1956) a adaptáciu diela Petra Karvaša Čert nespí (1956). Rovnomenné snímky Kino (1977) režiséra Viktora Kubala a Kino (1961) Jozefa Pinkava doplní Kino Svet (2012) - absolventský film Mareka Janičíka, ktorý snímku uvedie osobne. Janičík okrem toho svoj film predstaví aj v rámci sprievodnej akcie KinObývačka, keď navštívi štyri vopred nahlásené domácnosti v Banskej Štiavnici. Viac informácií môžu záujemcovia získať na www.4zivly.sk.

Informácie agentúre SITA poskytol Peter Gašparík z PR oddelenia semináru 4 živly.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.