• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

PREMIÉR: Európa je to, čo potrebujeme a na čom sme závislí

  • 22:21 01.05.2017
  • Bratislava/Nitra
PREMIÉR: Európa je to, čo potrebujeme a na čom sme závislí

Európa je to, čo potrebujeme a na čom sme závislí. Vyhlásil to v Nitre premiér Robert Fico (Smer-SD) pred viac ako 8000 účastníkmi osláv 1. mája. Slovensko pred 13 rokmi práve na 1. mája vstúpilo do Európskej únie (EÚ). Členstvo v Únii krajine podľa predsedu vlády pomohlo.

Zároveň pripomenul dianie v Únii vrátane brexitu. Poukázal na to, že niektoré krajiny sú pripravené zaradiť tretiu rýchlosť a ak Slovensko nebude pripravené, môže zostať mimo európskeho jadra. To Fico nechce. „Nevieme si predstaviť iný životný priestor, ako je priestor EÚ,“ vyhlásil s tým, že treba dávať pozor na kritériá, ktoré by nás mohli z jadra vysunúť.

Pre zotrvanie je podľa neho potrebná politická stabilita, ktorú ako premiér garantuje. „Ako predseda vlády garantujem, že táto vládna koalícia je stabilná, má vnútornú stabilitu a nenecháme sa rozhádzať nejakými bláznami, polobláznami alebo niekým, kto tu šíri nenávisť,“ povedal.

Ďalším kritériom sú hospodárske výsledky, ktoré podľa Fica Slovensko má. Spomenul hospodársky rast aj historicky najnižší deficit verejných financií. „Treba držať toto tempo. Keď tieto zdravé kontúry SR udržíme, udržíme sa aj v jadre európskeho diania,“ poznamenal.

Fico ďakoval seniorom a apeloval na mladých, aby nečerpali informácie iba z nenávistných zdrojov. „Zachovajme si zdravý rozum. Netvrdím, že sme neurobili chyby, že sme najlepší. Kto veľa robí, robí aj chyby. Ale to, čo na Slovensku je, je to najlepšie. Iná koalícia vzniknúť nemohla a táto vládna koalícia je garantom stability a rozvoja SR do budúcnosti,“ vyhlásil.

Zároveň sa opäť ohradil voči politike nenávisti, ktorú podľa neho predvádza opozícia. Vyzval na férovú politickú súťaž. „Vyzývam k láske, úcte a rešpektu,“ doplnil premiér, podľa ktorého práve takéto správanie dnes chýba.

Ďalej vyzval ľudí, aby 8. a 9. mája dávali kvety k pamätníkom Červenej armády. „Májové dni spájam aj s oslobodením Slovenska, vtedy ešte Československa. Neberieme nikomu zásluhy, pokiaľ ide o 2. svetovú vojnu. Všetci si vážime, čo urobili západní spojenci, ale je tu nepopierateľný historický fakt. Slovensko oslobodila Červená armáda a musíme prejavovať poďakovanie a úctu všetkým, ktorí stratili život a zdravie oslobodzovaním Európy. Bez aktivít Červenej armády by Slovensko a Československo neboli oslobodené,“ povedal Fico.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

DNES - 11:11Domáce

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej.

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

DNES - 10:42Domáce

Časť Návojoviec vytopilo po 15-minútovej prietrži mračien.

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

DNES - 9:21Domáce

Správnou hygienou rúk možno obmedziť šírenie infekcií. Je vhodné ju naučiť už deti. Tie si hygienické návyky na celý život vytvárajú v predškolskom veku.

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.