• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
23°Bratislava

Slovensko trápi nepriaznivé počasie, môže byť ešte horšie

  • 10:45 20.04.2017
  • Bratislava
Slovensko trápi nepriaznivé počasie, môže byť ešte horšie

Slovensko naďalej trápi chladné a veterné počasie.

Na celom území platia výstrahy pred vetrom, prízemným mrazom či snehovými jazykmi. Na horách je podľa horských záchranárov veľké lavínové nebezpečenstvo.

Slovenský hydrometeorologický ústavy (SHMÚ) varuje pred prízemným mrazom, ktorý môže ohroziť teplomilné rastliny. Na väčšine územia môže klesnúť teplota na -1 až -5 stupňov Celzia. Na horách až na -12 či -14 stupňov Celzia.

Na celom území stále fúka silný vietor. Zväčša môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 20 či 22 m/s, čo je 65 až 70 či 80 km/h. Na horách to môže byť ešte horšie. SHMÚ varuje pred vetrom s rýchlosťou 25 až 32 m/s, teda 90 až 115 km/h. Tento môže fúkať v Banskej Bystrici, Zvolene či Žarnovci, ale aj v Rimavskej Sobote, Rožňave a Revúcej až smerom k Levoči a Kežmarku.

Výstraha pred prízemnými mrazmi má platiť aj v piatok (21.4.) dopoludnia a to pre celé Slovensko. Teplota môže klesnúť niekde na -1 až -5 či až na -8 stupňov Celzia. Na horách až na -12 či -14 stupňov Celzia.

Na sedle Pusté Pole sa vytvárajú snehové jazyky

Na horskom sedle Pusté Pole na hranici okresov Sabinov a Stará Ľubovňa sa vytvárajú snehové jazyky. Cesta je zjazdná, avšak fúka tu silný nárazový vietor. V regióne Šariša sneží aj v okrese Bardejov, kde cestári nasadili mechanizmy a darí sa im udržiavať komunikácie v zjazdnom stave. Pre TASR to povedal Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

Hasičov v Prešovskom kraji privolali vo viacerých regiónoch k popadaným stromom. Zasahovali v tatranskej oblasti v Novej Lesnej, medzi obcami Liptovská Teplička – Vikartovce, v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov aj v Ďurďoši v okrese Vranov nad Topľou.

Na cestách na Liptove a Orave sa tvorí poľadovica a snehové jazyky

Hlavný cestný ťah medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom je pre vrstvu snehu a šmýkajúce sa nákladné motorové vozidlá ťažko prejazdný. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Na cestách druhej triedy v okrese Liptovský Mikuláš sa tvorí poľadovica. „Všetky cesty vrátane horských priechodov sú v súčasnosti zjazdné. Motoristom však neodporúčame jazdiť na letných pneumatikách. Všetku dostupnú techniku máme nepretržite v teréne a vzniknuté problémy operatívne riešime,“ potvrdil riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) Martin Kögel.

Dopravnú situáciu najmä na hornej Orave stále komplikuje sneženie a silný vietor. „Na cestách sa tvoria snehové jazyky a v horských oblastiach, napríklad v okolí Malatinej, Zuberca alebo Oravskej Lesnej sú popri cestách už metrové mantinely snehu. Deň aj noc sme v teréne a odhŕňame,“ skonštatoval Jozef Oršuliak, riaditeľ závodu Orava SC ŽSK s tým, že mimoriadne pozorní a ohľaduplní by mali byť vodiči na horských priechodoch.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

DNES - 16:41Domáce

Telo muža bez známok života našli v rodinnom dome.

Žiak v škole vytiahol atrapu zbrane, policajti ho spacifikovali

Žiak v škole vytiahol atrapu zbrane, policajti ho spacifikovali

DNES - 16:00Domáce

Polícia zasahovala na strednej škole, kde žiak vytiahol umelohmotnú atrapu zbrane.

Tragédia na stanici: Nákladný vlak zrazil ženu

Tragédia na stanici: Nákladný vlak zrazil ženu

DNES - 15:29Domáce

Rušňovodič nedokázal zabrániť zrážke nákladného vlaku so ženou v koľajisku.

Polícia hľadá muža, ktorý utiekol z areálu nemocnice

Polícia hľadá muža, ktorý utiekol z areálu nemocnice

DNES - 15:13Domáce

Hľadaný sa domov zatiaľ nevrátil, ani o sebe nepodal žiadnu správu.

PS vyzýva ministerstvo vnútra, aby konalo v prípade Arťoma Marčevského

PS vyzýva ministerstvo vnútra, aby konalo v prípade Arťoma Marčevského

DNES - 15:11Domáce

Ministerstvo vnútra SR argumentuje, že Marčevskij sa nedopustil trestného činu, pre ktorý by bol zaradený na zoznam sankcionovaných osôb.