• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
22°Bratislava

Do KDH sa hlásia bývalí členovia SDKÚ-DS, #Siete a NOVA

  • 16:57 11.04.2017
  • Bratislava
Do KDH sa hlásia bývalí členovia SDKÚ-DS, #Siete a NOVA

Do KDH sa hlásia bývalí členovia strán SDKÚ-DS, #Sieť a hnutia NOVA. TASR to potvrdil predseda KDH Alojz Hlina.

"Sme otvorení ľuďom a spolupráci," povedal o hlásiacich sa členoch. O zlúčení so stranami hlboko pod hranicou zvoliteľnosti neuvažuje. "K formálnemu zlúčeniu strán nedôjde," poznamenal pre TASR Hlina s tým, že k prijatiu bývalých členov týchto strán za členov KDH bude dochádzať v zmysle stanov hnutia.

Kresťanskí demokrati skončili po parlamentných voľbách 2016 mimo Národnej rady SR, keď získali 4,94 percenta hlasov. Na zvolenie do parlamentu je potrebných aspoň päť percent. V prieskumoch verejnej mienky sa pohybuje KDH okolo hranice zvoliteľnosti, už niekoľkokrát bolo nad piatimi percentami.

SDKÚ-DS pod vedením Pavla Freša vo voľbách v roku 2016 nezískala ani jedno percento hlasov. Volilo ju 0,26 percenta voličov. V súčasnosti strana nemá predsedu. Prvý podpredseda SDKÚ-DS Milan Roman nedávno pre TASR uviedol, že by chcel udržať stranu na politickej scéne.

NOVA v parlamentných voľbách nekandidovala samostatne. Jej členovia sa o hlasy voličov uchádzali z kandidačnej listiny hnutia OĽaNO, ktoré pre spoluprácu zmenilo skratku na OĽaNO-NOVA. Takto spolu získali 11,02 percenta hlasov. V parlamente vystupujú ako OĽaNO-NOVA.

NOVA už pár mesiacov nemá predsedu. Daniel Lipšic sa funkcie vzdal z dôvodu vyšetrovania minuloročnej dopravnej nehody. V hnutí zostal ako radový člen. NOVA vedú štyria podpredsedovia, situáciu s chýbajúcim predsedom by mali riešiť na sneme. Tam by mali hovoriť aj o budúcnosti hnutia. Spomínala sa aj možnosť fúzie s hnutím OĽaNO.

#Sieť sa do parlamentu vo voľbách dostala so ziskom 5,6 percenta hlasov. Následne vstúpila do koalície so Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd. Vstup do vlády vyvolal v strane nepokoj, nespokojnosť bola aj s vtedajším predsedom Radoslavom Procházkom. Skončilo to odchodmi, čím strana stratila na sile, z parlamentu sa v podstate vytratila. Časť jej poslancov získal Most-Híd a došlo k zmene koaličnej zmluvy. Vládu tak už netvorí štvorkoalícia, ale len trojica Smer-SD, SNS a Most-Híd.

Predseda #Siete Roman Brecely TASR nedávno potvrdil, že jeho strana by mala spolupracovať s Európskou demokratickou stranou (EDS) Antonia Parzialeho. Spomína sa aj zlúčenie strán. O konkrétnej forme spolupráce Brecely hovoriť nechcel.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na stanici: Nákladný vlak zrazil ženu

Tragédia na stanici: Nákladný vlak zrazil ženu

DNES - 15:29Domáce

Rušňovodič nedokázal zabrániť zrážke nákladného vlaku so ženou v koľajisku.

Polícia hľadá muža, ktorý utiekol z areálu nemocnice

Polícia hľadá muža, ktorý utiekol z areálu nemocnice

DNES - 15:13Domáce

Hľadaný sa domov zatiaľ nevrátil, ani o sebe nepodal žiadnu správu.

PS vyzýva ministerstvo vnútra, aby konalo v prípade Arťoma Marčevského

PS vyzýva ministerstvo vnútra, aby konalo v prípade Arťoma Marčevského

DNES - 15:11Domáce

Ministerstvo vnútra SR argumentuje, že Marčevskij sa nedopustil trestného činu, pre ktorý by bol zaradený na zoznam sankcionovaných osôb.

Na vodnej hladine našli telo muža, mal mať spútané ruky

Na vodnej hladine našli telo muža, mal mať spútané ruky

DNES - 14:06Domáce

Polícia v prípade úmrtia nájdeného muža nevylúčila cudzie zavinenie.

KDH vyzýva vládu, aby začala riešiť problémy ľudí najviac ohrozených chudobou

KDH vyzýva vládu, aby začala riešiť problémy ľudí najviac ohrozených chudobou

DNES - 13:53Domáce

Opozičné KDH vyzýva vládu SR, aby na najbližšom rokovaní začala riešiť problémy ľudí, ktorí sú najviac ohrození chudobou, a to najmä jednorodičovské domácnosti a rodiny s viacerými deťmi.