• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Únosca si hľadal "malú kamarátku", teraz si odsedí 16 rokov vo väzení

  • 13:20 06.04.2017
  • Ústí nad Labem
Únosca si hľadal "malú kamarátku", teraz si odsedí 16 rokov vo väzení

Po deťoch pátrala polícia i rodičia.

Na 16 rokov väzenia dnes odsúdil súd v Ústí nad Labem 37-ročného Zdeňka Hryščenka, ktorý podľa obžaloby vlani uniesol dve deti a desať dní ich zadržiaval v špeciálne upravenej garáži. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Predseda trestného senátu Jiří Bednář uviedol, že Hryščenko bol v minulosti už päťkrát súdne trestaný a podľa znaleckých posudkov je pravdepodobnosť jeho resocializácie minimálna.

Obžalovaný bude musieť unesenému dievčaťu zaplatiť odškodné vo výške 500.000 českých korún (18.500 eur) a chlapcovi 250.000 korún (9240 eur). Obe deti v súčasnosti trpia posttraumatickou stresovou poruchou.

Štátny zástupca pre obžalovaného žiadal 16 rokov väzenia a detenciu. Obhajca chcel naopak len uloženie detencie alebo trest v polovici sadzby, keďže únosca vraj nemal v úmysle deťom ublížiť. Podľa vlastných slov si údajne chcel iba nájsť „malú kamarátku, s ktorou by sa hral a rozprával“.

Hryščenko prepadol vlani v auguste vtedy 16-ročného chlapca a jeho 13-ročnú kamarátku. Oboch zviazal a odviezol do Ústia nad Labem, kde ich zatvoril do špeciálne upravenej garáže a zadržiaval ich tam desať dní.

Podľa obžaloby sa im niekoľkokrát vyhrážal zabitím a zakopaním ich tiel v lese, ak budú kričať. Po deťoch pátrala polícia i rodičia. Zlom v pátraní priniesol list, ktorý deti napísali rodičom a poslal ho sám únosca z mesta Doksy, aby odviedol pozornosť od Ústia nad Labem. Chlapcovi sa však do listu podarilo dostať slová ako „garáž“ a „Střekov“, vďaka čomu rodičia deti našli. Za hnedou plechovou bránou garáže boli ďalšie dvoje dverí. Garáž bola odhlučnená a zariadená ako malý byt. Nechýbala toaleta, tečúca voda, sporák či matrace na spanie.

Hryščenko bol tiež obžalovaný z niekoľkých ďalších trestných činov, napríklad z výroby a držania detskej pornografie. V Ústí nad Labem si podľa obžaloby vlani natáčal cez okno neplnoleté dievča.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.