• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Opozícia chce oživiť vyšetrovanie súvisiace s Bašternákom

  • 15:37 14.03.2017
  • Bratislava
Opozícia chce oživiť vyšetrovanie súvisiace s Bašternákom

Rozhodnutie vyšetrovateľa odmietnuť trestné stíhanie v prípade obchodu medzi ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a podnikateľom Ladislavom Bašternákom chce opozícia napadnúť.

Chce tak docieliť, aby sa vo vyšetrovaní tohto prípadu pokračovalo. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS), Jozef Rajtár (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Poslanci na základe uznesenia vyčítajú vyšetrovateľovi aj prokurátorke, že sa stotožnili s vyjadreniami podozrivých a že vyhlásili, že netreba nič ďalej skúmať. Podľa Rajtára neskúmali napríklad zdroj peňazí, ktoré dal Bašternák do firmy B. A. Haus. Taktiež je podľa neho zvláštne, že sa vyšetrovateľovi a prokurátorke nezdalo podozrivé, že minister vnútra mal zaplatiť za nehnuteľnosti v hodnote 400.000 eur iba okolo 8000 eur. "Nám to veľmi podozrivé je a preto aj s kolegami s OĽaNO a Danielom Lipšicom napadneme toto rozhodnutie a v zmysle trestného zákona budeme žiadať, aby toto uznesenie bolo zrušené a aby toto závažné vyšetrovanie pokračovalo,“ dodal Rajtár.

Kaliňák dnes zopakoval, že si nie je vedomý etického zlyhania. „Prvá vratka DPH bola v roku 2011, kedy pán Lipšic, Sulík aj pán Matovič mohli konať, koľko im hrdlo ráčilo, ale ani len kontrolu nevykonali. Čiže tá zodpovednosť, ten začiatok je tu jednoznačný a preto ich volanie je čisto politicky motivované. Venovať sa škandalizovaniu jedného z podpredsedov Smeru,“ zdôraznil šéf rezortu vnútra.

Vyšetrovanie prípadu obchodu medzi ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a podnikateľom Ladislavom Bašternákom nezastavila prokuratúra. O odmietnutí trestného stíhania rozhodol policajný vyšetrovateľ, a to 21. 12. 2016. Pre TASR to zdôraznila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Ozrejmila, že prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry preskúmala rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného zboru na základe sťažnosti, ktoré sa týkalo rozhodnutia o odmietnutí trestného stíhania vyšetrovateľom Policajného zboru. „Predmetné rozhodnutie považuje za správne a v súlade so zákonom,“ informovala.

Denník N informoval, že prokuratúra odmietla trestné oznámenie opozičných poslancov. Tí napadli predaj časti firmy B. A. Haus, ktorú kúpil minister vnútra Robert Kaliňák od Ladislava Bašternáka. Denník N ďalej uviedol, že polícia a ani prokuratúra nepreskúmali, odkiaľ pochádza 850.000, ktoré vložil Bašternák do firmy B. A. Haus. Rovnako tak vyšetrovatelia ani nedali preskúmať znalcom, či cena, za ktorú Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel v spoločnosti, bola primeraná. Poslanci namietali, že cena za podiel v tejto spoločnosti bola príliš nízka a šéf rezortu vnútra sa tak dostal veľmi lacno k cennému majetku. Tým vzniklo podozrenie z korupcie.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

VČERA - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.