• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Sýrsky konflikt trvá už šesť rokov, domovy opustilo vyše 11 miliónov ľudí

  • 14:52 14.03.2017
  • Bratislava
Sýrsky konflikt trvá už šesť rokov, domovy opustilo vyše 11 miliónov ľudí

Od začiatku vojny v Sýrii uplynie 15. marca šesť rokov.

Konflikt vyhnal z domovov od roku 2011 každého druhého Sýrčana. Podľa údajov OSN takmer päť miliónov ľudí zo Sýrie utieklo a zo 6,3 milióna sú utečenci vo vlastnej krajine. Vyše polovicu tvoria deti a mladiství, mnoho z nich život v mieri ešte nezažilo. TASR o tom informovali riaditeľ neziskovej organizácie (NO) Človek v ohrození Braňo Tichý a koordinátor humanitárnej pomoci NO Člověk v tísni Tomáš Kocian.

Ako uviedol Tichý, Človek v ohrození v Sýrii pomáha prostredníctvom sesterskej organizácie Člověk v tísni, ktorá má na severe krajiny zriadené stále kancelárie a celý program riadi z južného Turecka. Od začiatku pôsobenia v roku 2012, doručil Člověk v tísni pomoc viac než dvom miliónom ľudí.

Kocian opísal okamih z apríla 2016, keď začali východnú časť mesta Aleppo obkľučovať provládne sily a obyvatelia po niekoľkých mesiacoch ostali bez akéhokoľvek prístupu k pomoci. „Úplne odrezaní od dodávok tovaru aj humanitárnej pomoci boli, s výnimkou dvoch týždňov v auguste, od júla do decembra. Žili pod neustálou paľbou, postupne im dochádzali potraviny i pitná voda, nefungovala elektrina, boli zatvorené školy aj väčšina zdravotníckych zariadení,“ priblížil situáciu Kocian. Dodal, že pred obliehaním dokázala organizácia dopraviť do mesta mesačne až 20 nákladných áut s potravinovou pomocou.

Podľa údajov NO Človek v ohrození bolo z východného Aleppa po obsadení zvyšku mesta viac ako 80.000 ľudí evakuovaných do oblastí kontrolovaných vládou a vyše 36.000 ľudí na územia v západnej časti provincie Aleppo a v provincii Idlíb, ovládané opozíciou.

Ako uviedol Tichý, evakuovaným ľuďom začal Člověk v tísni poskytovať jedlo, teplé prikrývky, matrace na spanie, kanistre na vodu a finančné granty, aby si ľudia mohli zaistiť bývanie a ďalšie základné potreby. Od decembra 2016 tak organizácia pomohla celkovo 4097 domácnostiam, teda približne 20.485 ľuďom v 41 dedinách. Člověk v tísni sa pritom snaží podporovať aj miestnych ľudí priamo v obciach, kam utečenci prichádzajú.

Situácia v krajine je naďalej kritická. Terčom útokov sa stále častejšie stávajú civilisti aj humanitárne organizácie. Pád Aleppa neznamenal koniec vojny v Sýrii. Vojna pokračuje a s ňou aj utrpenie miestnych ľudí,“ hovorí Kocian. Podľa OSN potrebuje až 13,5 milióna ľudí v Sýrii humanitárnu pomoc, pričom 4,6 milióna z nich sú uväznení v obliehaných a ťažko prístupných oblastiach, kam sa pomoc často vôbec nedostane.

Kocian dodal, že Člověk v tísni pomáha aj ľuďom v provinciách Aleppo a Idlíb, kde pokračuje v distribúcii potravinovej, materiálnej a finančnej pomoci. Pomáha s obnovou miestnych škôl, zabezpečuje deťom základné školské pomôcky, vypláca mzdy učiteľom a zabezpečuje pre nich odborné školenia. Podporuje program verejných prác Cash for work a farmárov prostredníctvom poskytovania školení a potrebného vybavenia.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.