• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

VšZP stopla návrhy na zmenu podmienok predpisovania liekov

  • 17:48 01.03.2017
  • Bratislava
VšZP stopla návrhy na zmenu podmienok predpisovania liekov

O návrhoch majú teraz diskutovať odborníci, kým sa nenájde kompromis.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pozastavuje návrhy na obmedzenie indikačných kritérií pri liečbe vekom podmienenej degenerácie makuly a pri poškodení zraku v dôsledku diabetického makulárneho edému. Rovnako tak urobila v prípade liečby chronickej hepatitídy typu C. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil šéf VšZP Miroslav Kočan.

Spomínané návrhy podľa jeho slov nemali nič spoločné s ozdravným plánom VšZP, ktorý musela vypracovať pre minuloročnú rekordnú stratu. Kategoricky „dementoval“, že by mali pripraviť slovenských pacientov o liečbu, cieľom má byť efektívne využívanie peňazí z verejného zdravotného poistenia. O návrhoch majú preto teraz diskutovať odborníci, kým sa nenájde kompromis. Kočan nevylúčil, že následne VšZP predloží návrhy v inom znení.

Pri podaní návrhov postupovala VšZP podľa jeho slov striktne v zmysle zákona. Dôvodom podania bolo, že reálne výdavky na tieto lieky nezodpovedajú farmako-ekonomickýcm prepočtom, ktoré deklarovali ich výrobcovia pri žiadosti o úhrady z verejného zdravotného poistenia. TASR a denník Sme ešte vlani upozornili, že pri kategorizácii liekov, v rámci ktorej sa rozhoduje o ich preplácaní zo zdravotného poistenia, sa objavili pochybnosti a niektoré farmafirmy si pre nejasnú legislatívu plnili podmienky na vstup do systému úhrad po svojom.

Kočan priblížil, že v prípade bezinterferónovej liečby hepatitídy typu C, ktorá je na Slovensku dostupná od roku 2015, sa odhadovalo, že sa ňou bude liečiť 85 pacientov všetkých zdravotných poisťovní a náklady dosiahnu 3,5 milióna eur. V skutočnosti sa však vlani len za VšZP liečilo 251 pacientov a náklady dosiahli 11,3 milióna eur. Farmafirmy musia pri žiadosti o kategorizovanie lieku uviesť aj predpokladané dosahy na verejné zdravotné poistenie.

Toto je dôvod, 400-percentné prekročenie predpokladov, keď sa prvýkrát diskutovalo o týchto liekoch. A toto bol dôvod, prečo sme dali podnet na to, aby sme sa znova pozreli v kategorizačnej komisii na to, aké boli predpoklady používania lieku, ako sa dospelo k tomu počtu pacientov a aké majú byť celkové prostriedky na túto liečbu alokované,“ vysvetlil Kočan. Zároveň poukázal, že pacienti majú aj iné možnosti liečby tohto ochorenia, aj keď pripustil, že sú asi o 10 až 20 percent menej úspešné.

Aj v prípade liečby vekom podmienenej degenerácie makuly a pri poškodení zraku v dôsledku diabetického makulárneho edému ide podľa Kočana o podobný dôvod. „Predpokladané náklady prekračujú zhruba o 100 percent v roku 2016,“ doplnil. Poukázal tiež na to, že v tomto prípade existuje aj oveľa lacnejšia a rovnako efektívna liečba, liek Avastin, ktorý sa však u nás na tento účel nepoužíva. Aby sa k takémuto kroku mohlo pristúpiť, musel by o to najprv požiadať jeho výrobca.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.