• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
19°Bratislava

Zatkli 2. podozrivú v prípade smrti Kim Čong-nama, mala indonézsky pas

  • 7:23 16.02.2017
  • Kuala Lumpur
Zatkli 2. podozrivú v prípade smrti Kim Čong-nama, mala indonézsky pas

Malajzijská polícia zatkla dve ženy v súvislosti so smrťou Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Muža údajne v pondelok 13. februára otrávili dve vrahyne, keď čakal na let v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Informovala o tom dnes polícia.

Ženy zadržali každú zvlášť, jednu v stredu a druhú dnes skoro ráno. Polícia ich identifikovala za pomoci záznamov z bezpečnostných kamier na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, kde Kim Čong-namovi v pondelok dopoludnia náhle prišlo nevoľno. Personál mu privolal sanitku, ale pri prevoze do nemocnice zomrel.

Žena zatknutá dnes mala indonézsky pas, podľa ktorého sa volá Siti Aishahová a je vo veku 25 rokov. Uviedla to vo vyhlásení malajzijská polícia.

Druhá podozrivá mala pri sebe vietnamské cestovné doklady na meno 28-ročnej Doan Thi Huong. Fotografie vyhotovené z videa z bezpečnostnej kamery ju zachytávajú v sukni a bielom tričku s dlhými rukávmi, vpredu s nápisom „LOL“.

Zatiaľ nie je jasné, či sú pasy pravé a či sú ženy vrahyňami.

Vyšetrovatelia sa snažia osvetliť smrť, ktorá vyvolala vlnu špekulácií, či Severná Kórea vyslala vražedné komando, aby zabilo muža známeho pitím alkoholu, hraním hazardu a zložitým rodinným životom.

Lekári dokončili v stredu večer pitvu, ale nie je jasné, či alebo kedy Malajzia zverejní závery, napísala dnes tlačová agentúra AP.

Severná Kórea (KĽDR) vyjadrila námietky proti pitve v Malajzii a žiadala, aby jej telo Kim Čong-nama vrátili. Malajzia však v procedúre pokračovala, pretože Pchjongjang nezaslal oficiálnu žiadosť. Informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ malajzijskej polície Abdul Samah Mat.

Kim Čong-nam, ktorý mal 45 alebo 46 rokov, žil dlhé roky v zahraničí, najmä v špeciálnej čínskej administratívnej oblasti Macau. Údajne bol pod ochranou Číny a jeho smrť môže vyvolať napätie medzi Pekingom a Pchjongjangom. Údajne stratil otcovu priazeň, keď ho v roku 2001 chytili pri vstupe do Japonska s falošným pasom. Tvrdil, že chcel navštívil zábavný park Disneyland v Tokiu.

Kim Čong-nam zdravotníkom pred smrťou povedal, že naňho na letisku zaútočili sprejom s chemickou látkou. Informovali o tom malajzijskí predstavitelia. Početné juhokórejské médiá s odvolaním sa na neidentifikované zdroje uviedli, že Kim Čong-nama údajne zavraždili nejakým druhom jedu severokórejské agentky, ktoré po čine ušli taxíkom.

Polícia oznámila, že pátra po viacerých podozrivých. Ďalšie podrobnosti nezverejnila.

Od nástupu k moci koncom roka 2011 dal Kim Čong-un popraviť viacero vysokopostavených vládnych predstaviteľov vrátane strýka a urobil rozsiahle politické čistky. Juhokórejský kabinet to označuje za „vládu teroru“.

Špionážna služba Južnej Kórey v stredu oznámila, že Severná Kórea sa päť rokov snažila zabiť Kim Čong-nama. Prvýkrát to bolo v roku 2012. Starší brat následne poslal list mladšiemu Kim Čong-unovi, v ktorom ho prosil o svoj život aj o život svojej rodiny.

V liste napísal: „Dúfam, že zrušíš príkaz na potrestanie mojej osoby a mojej rodiny. Nemáme kam ísť, kam sa ukryť a vieme, že jediným únikom je spáchanie samovraždy.“

Kim Čong-nam bol najstarším synom bývalého severokórejského diktátora Kim Čong-ila. Narodil sa z jeho vzťahu s herečkou Song Hje-rim.

Kim Čong-nam bol v rokoch 1998-2001 považovaný za nástupcu svojho otca. Podľa niektorých znalcov pomerov v KĽDR to však bolo málo pravdepodobné, keďže väčšinou žil v zahraničí.

Označujú ho ako muža, ktorý nemal politické ambície a verejne kritizoval severokórejský režim. Staval sa proti dynastickému odovzdávaniu moci.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

DNES - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

DNES - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.