• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
22°Bratislava

Strava chudobná na ovocie a zeleninu môže viesť k rôznym chorobám

  • 19:22 04.01.2017
  • Bratislava
Strava chudobná na ovocie a zeleninu môže viesť k rôznym chorobám

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denne skonzumovať aspoň päť porcií ovocia a zeleniny.

"Výskumy potvrdzujú, že strava chudobná na ovocie a zeleninu vedie k rôznym druhom neprenosných chorôb, ako sú kardiovaskulárne choroby, rakovina alebo obezita," hovorí odborníčka na výživu Alžbeta Béderová, z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza nízku spotrebu ovocia a zeleniny ako jeden z desiatich najdôležitejších rizikových faktorov, ktoré ohrozujú naše zdravie. Aj keď nemožno jednoznačne deklarovať vzájomnú príčinnosť medzi spotrebou určitého druhu ovocia alebo zeleniny a uvedených ochorení, bolo preukázané, že denná spotreba ovocia a zeleniny znižuje riziko ochorení,“ vysvetlila Béderová. Preto sa odporúča konzumácia minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny v piatich denných porciách.

Aktuálna kampaň s podporou Európskej únie (EÚ) poukazuje, že jednu porciu možno nahradiť aj stopercentným džúsom alebo pyré. Porciou sa rozumie 200 mililitrov džúsu alebo 100-gramové balenie pyré. „Podľa platnej právnej úpravy EÚ, 100-percentné džúsy obsahujú 100 percent ovocia a zeleniny, z ktorých sú vyrobené buď priamo odšťavením, alebo z koncentrátu. Pridávanie konzervantov, farbív alebo príchutí, ktoré ovocie a zelenina neobsahujú, je zakázané. Navyše sa do ovocných alebo rajčinových džúsov nemôže pridávať cukor ani sladidlá,“ ozrejmila Béderová.

Stopercentné džúsy sú nutrične veľmi podobné ovociu a zelenine, z ktorých boli vyrobené. Obsahujú takmer rovnaké množstvo cukru a majú podobnú kalorickú hodnotu. Zloženie závisí od konkrétneho druhu. Rozdiely sú aj v zložení vitamínov a minerálnych látok. Napríklad pomarančový či rajčinový džús je bohatý na vitamín C. Džúsy s dužinou alebo pyré majú zase viac vlákniny. Prísun vitamínu B9 môže zabezpečiť napríklad džús z červenej repy. Mrkvový džús a pyré zase obsahujú vitamín A. Jedno balenie jablkovovo-mrkvového pyré pokryje tretinu jeho potrebnej dennej dávky.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Diéty až päťkrát zvyšujú riziko vzniku porúch príjmu potravy

Diéty až päťkrát zvyšujú riziko vzniku porúch príjmu potravy

DNES - 11:16Domáce

Viaceré štúdie takisto ukazujú, že ich úspešnosť je veľmi nízka.

Podnikateľ Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest

Podnikateľ Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest

DNES - 10:50Domáce

Súd schválil dohodu o vine a treste.

Tragická nehoda: Auto zrazilo muža tlačiaceho bicykel

Tragická nehoda: Auto zrazilo muža tlačiaceho bicykel

DNES - 10:18Domáce

Mužovi nepomohla ani reflexná vesta.

Po prekročení rýchlosti nasledovala pozitívna dychová skúška na alkohol

Po prekročení rýchlosti nasledovala pozitívna dychová skúška na alkohol

DNES - 8:11Domáce

Vodička riadila osobné vozidlo Renault a na miestnej komunikácii prekročila povolenú rýchlosť o 19 km/h.

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

VČERA - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.