Najhoršie a najlepšie objavy o zdraví z roku 2016
Rok 2016 nám priniesol mnohé objavy. Predstavíme vám 4 najlepšie a najhoršie objavy o zdraví z roku 2016.
Prinášame vám 4 prekvapivé závery o zdraví vedcov z roku 2016.
1. BMI nemôže byť používané ako indikátor zdravia.
BMI alebo Body Mass Index vyjadruje pomer kilogramov a výšky a človeka. Tento systém sa v súčasnosti využíva na určenie zdravej hmotnosti pre človeka, avšak nová štúdia tvrdí opak. Janet Tomiyama, popredná autorka štúdie tvrdí, že na základe kardiometabolických zdravotných dát, BMI určilo nesprávnu váhu až 75 miliónom Američanov. Štúdia teda spochybňuje BMI a to na základe meraných faktorov ako je krvný tlak, výška cholesterolu, glukózy, inzulínu a triglyceridov.
Pozrite si: Ako si vyrobiť maslo
2. Maslo nie je tak škodlivé ako cukor.
Posledné roky navrátili na trh opätovne tuky. Magazín Time publikoval článok o tom, prečo je maslo “lepšie ako cukor, horšie ako olivový olej”. Článok je však v skutočnosti o tom, ako vedci v roku 1960 boli uplatení cukrárenským priemyslom k tomu, aby zo zvyšujúceho sa množstva ochorení spojených so srdcom obvinili nasýtené tuky, ako aj maslo a odviedli verejnú mienku od spojenia srdcových chorôb a cukru. V súčasnosti varuje American Heart Association pred zvýšeným zdravotným rizikom pri zavední jedálnička s vysokým príjmom cukru, keďže práve ten vedie k zvýšeniu úmrtí v dôsledku ochorení srdca.
3. Šťava z brusníc nepomáha liečiť infekcie močových ciest.
Aj keď brusnice sa zapísali do našich vedomí ako čarovná bobuľa, ktorá dokáže pomôcť pri liečení infekcií močových ciest, nie je tomu celkom tak. Brusnice totiž skutočne obsahujú látky, ktoré bojujú proti bakteriálnym infekciám močového mechúra, avšak šťava z nich neobsahuje dostatočné množstvo týchto látok. Pokiaľ by človek chcel skutočne redukovať pôsobenie bakteriálnej infekcie mechúra, musel by denne vypiť skoro liter tejto šťavy.
Čítajte: 5 lží, ktorým ste doteraz verili
4. Pravidlo 5 sekúnd je neplatné.
Pokiaľ veríte v to, že jedlo, ktoré padne na zem a stihnete ho zdvihnúť do pár sekúnd, je stále bezpečné, mýlite sa. Vedci z Rutgers University testovali ako sa baktérie šíria na rôznych druhoch jedla z rôznych druhov podláh od 1 až po 300 sekúnd. Vedci vyvrátili pravidlo 5 sekúnd, pretože to, ako rýchlo sa na jedlo naviažu baktérie nezávisí od času pobytu jedla na zemi, ale od samotného jedla a jeho konzistencie, a takisto ako aj od druhu podlahy. Vedci napríklad zistili, že hladká, klzká podlaha ľahšie prenáša väčšie množstvo baktérií ako hustý koberec. A takisto jedlo s vláčnejšou konzistenciou prenáša baktérie okamžite.
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu
Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.
5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava
Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.
Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda
Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné
Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien
Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.