• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
24°Bratislava

FICO: Stredobodom represívneho záujmu budú ľudia, ktorí odmietajú pracovať

  • 14:59 16.12.2016
  • Bratislava
FICO: Stredobodom represívneho záujmu budú ľudia, ktorí odmietajú pracovať

Rómovia na Slovensku sú zhrození z toho, ako premiér Robert Fico odsudzuje Rómov.

Stredobodom pozitívneho záujmu Smeru-SD bude len ten nezamestnaný, ktorý sa poctivo uchádza o prácu, a ľudia, ktorým vážne prekážky bránia zamestnať sa. Pre TASR to dnes uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v reakcii na brífing šéfa občianskeho združenia (OZ) Únia Rómov na Slovensku Františka Tanka, podľa ktorého sú Rómovia na Slovensku zhrození z toho, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje Rómov.

Stredobodom reštriktívneho a represívneho záujmu Smeru-SD budú ľudia, ktorí odmietajú pracovné ponuky, zneužívajú sociálny systém a svojím spôsobom života narúšajú pokojný život v mestách a dedinách. Predseda vlády na tomto stanovisku trvá a nemieni nič na svojich postojoch korigovať,“ dodal tlačový odbor.

Podľa Tanka Fico na sobotňajšom (10.12.) sneme Smeru-SD verejne podporil neonacizmus, fašistov a skínov, ktorým dal svojimi vyjadreniami zelenú, aby dehonestovali Rómov. „Je smutné, že Smer-SD získal desaťtisíce hlasov aj od rómskych voličov. Je zarážajúce, keď premiér povedal A a nepovedal B. Ako OZ sme sa s ním snažili niekoľkokrát stretnúť. Ešte v roku 2009 sme dávali žiadosť o prijatie, kde sme mu chceli navrhnúť adekvátne riešenie rómskej problematiky, ako napr. povinná práca. Ani za niekoľko rokov sme sa pracovne nestretli,“ povedal Tanko s tým, že na spoločnom rokovaní s premiérom stále trvá.

Fico na sneme vyhlásil, že je potrebné urobiť poriadok v rómskych osadách. „Vyrastá ďalšia generácia, ktorá nechce pracovať. Treba reštriktívne opatrenia,“ povedal s dôvetkom, že len zneužívanie sociálneho systému sa tolerovať nebude.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že jeho rezort a polícia budú od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové. „Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality,“ uviedol.

Spomenul pritom programy v oblasti kamerových systémov alebo sociálnej práce. Pre každú takúto obec bude podľa neho za zlepšenie situácie osobne zodpovedný konkrétny policajt, v prípade viacerých komunít to bude viacero mužov zákona. „Každý občan tejto obce, ktorý bude cítiť, že v jeho obci nie je situácia v poriadku, bude mať konkrétneho človeka, aby s ním mohol komunikovať,“ povedal Kaliňák.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.