• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Mikuláš sa vie dobre ovládať

  • 7:30 06.12.2016
  • Bratislava
Mikuláš sa vie dobre ovládať

Mužské meno Mikuláš pochádza z gréčtiny a v preklade znamená "víťaz".

Jeden z najuctievanejších kresťanských svätcov bol biskup menom Mikuláš, o ktorom sa šíria mnohé historky a legendy. S nositeľmi tohto krstného mena sa v súčasnosti na Slovensku stretávame skôr ojedinele. Oslovujeme ich Miki. Meniny oslavujú 6. decembra.

Dominantnými vlastnosťami Mikuláša sú vôľa, aktivita, mravnosť a dynamizmus. Keď Mikulášovia za niečím idú, nič ich nezastaví. Emotívne sú menej výrazní, svoje reakcie vedia ovládať. Nie je ľahké v niečom im odporovať.

Mikulášovia sú väčšinou na vedúcich postoch, či už v politike, priemysle, obchode. Sú to inteligentní muži. Hoci pôsobia ako vážnejší a konzervatívni, v skutočnosti sú pôžitkári, ktorí majú radi pohodlie.

Mikulášovia vedú život náročný na vlastné zdravie. Mali by sa vystríhať najmä duševnej prepracovanosti a pravidelne športovať.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ich šťastné farby sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a skalica, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Podľa Historického kalendára sa v roku 1665 na hrade Tematín v okrese Nové Mesto nad Váhom narodil kurucký generál a hlavný veliteľ vojsk v Hornom Uhorsku MIKULÁŠ BERČÉNI. Zomrel v tureckom exile 6. 11.1725.

Na Mikuláša sa podľa Historického kalendára v roku 1872 vo Zvolenskej Slatine narodil hudobný skladateľ, organista a pedagóg MIKULÁŠ MOYZES, priekopník realistických tendencií v slovenskej hudbe a predchodca slovenskej hudobnej moderny. Zomrel 2. apríla 1944.

Biskup v Myre SVÄTÝ MIKULÁŠ, ktorého sviatok pripadá na 6. decembra a pre darčeky ten deň osobitne očakávajú deti, je aj ich patrónom, rovnako i pekárov, námorníkov, lekárnikov aj rybárov. Meno MIKULÁŠ si vybrali aj piati pápeži MIKULÁŠ I., II., III., IV. a V. Astronóm, matematik, filozof poľského pôvodu MIKULÁŠ KOPERNIK (1473-1543), básnik katolíckej moderny MIKULÁŠ ŠPRINC (1914-1986), herec, recitátor, pedagóg MIKULÁŠ HUBA (1919-1986), hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg MIKULÁŠ SCHNEIDER-TRNAVSKÝ (1881-1958) i predseda slovenskej vlády z rokov 1998-2006 MIKULÁŠ DZURINDA - aj títo muži patrili a patria medzi oslávencov tohto dňa.

Niektoré sídla v Slovenskej republike majú toto meno vo svojom názve, napríklad LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ i BORSKÝ MIKULÁŠ.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

DNES - 7:47Domáce

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok do Veľkého či Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista.

V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

VČERA - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.