• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Onkoústav zrekonštruoval jednu z kliník, štát ušetril

  • 16:36 02.07.2013
  • Bratislava
Onkoústav zrekonštruoval jednu z kliník, štát ušetril

Národný onkologický ústav (NOÚ) investoval do rekonštrukcie Kliniky chirurgickej onkológie 247 tisíc eur.


Ako informoval pri otvorení zmodernizovaných priestorov riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, projekt financovali duálne. Ústav z vlastných rozpočtových zdrojov investoval čiastku 154 tis. eur, zvyšnú sumu 93 tis. eur prispeli sponzori a darcovia.

"Sponzorské financie predstavovali asi 40 percent z celkových preinvestovaných nákladov, čo je, myslím si, veľmi slušné percento, ktoré sme štátu ušetrili," uviedol Dolinský. Domnieva sa, že po tejto rekonštrukcii bude pracovisko patriť k najmodernejším zariadeniam v strednej Európe.

Vynovené priestory otvoril NOÚ po 18 mesiacoch trvajúcich prác, výsledkom ktorých sú ambulancie, nová recepcia, sociálne zariadenia, šatne, sesterské miestnosti či sklady.

Ústavu sa podarilo vybudovať aj modernú zákrokovú sálu pre ambulantné chirurgické výkony. Rekonštrukcii sa nevyhla ani vzduchotechnika, nainštalovaná bola aj nová klimatizácia a signalizačné systémy, priestory ústavu zaplnil aj nový nábytok či ďalší inventár.

"Ja si myslím, že táto rekonštrukcia viedla k tomu, že sa zvýši jednak kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, čo je samozrejme dôležité, ale zároveň, a to je nemenej dôležité, sa zvýši aj komfort a zlepšia podmienky ako pre pacientov, tak pre lekárov, zdravotné sestry a ďalší personál," povedal riaditeľ NOÚ.

Prednosta kliniky Juraj Pechan. Foto: SITA/Diana ČernákováÚstav plánuje v modernizácii pokračovať. Podľa Dolinského bol toto iba začiatok. V druhej polovici roka sa plánujú pustiť do rekonštrukcie oddelenia ambulantnej chemoterapie, čo je najväčšie oddelenie svojho druhu na Slovensku. Pripravené sú už aj finančné prostriedky prostredníctvom občianskeho združenia. Predpokladaná investícia je 370 tis. eur, s tým, že 40 percent z tejto sumy by ústav chcel opätovne pokryť od sponzorov.

Klinika chirurgickej onkológie Slovenskej zdravotníckej univerzity a NOÚ je najväčším onkochirurgickým pracoviskom na Slovensku, v rámci ktorého sa riešia najzložitejšie prípady. Overujú a zavádzajú sa tu do praxe nové liečebné postupy.

Klinika je zároveň konzultačným pracoviskom v oblasti diagnostiky a onkochirurgickej liečby zhubných nádorov pre zdravotnícke zariadenia v SR. V uplynulom roku na kliniku prijali cez dvetisíc nových pacientov, ďalších viac ako šesťsto prevzali z iných oddelení. Za vlaňajšok sa tu vykonalo 1 925 operácií, čo je najviac v doterajšej histórií ústavu.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.