• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
12°Bratislava

VIDEO: Trumpovo víťazstvo vyvolalo demonštrácie

  • 9:09 10.11.2016
  • Washington
VIDEO: Trumpovo víťazstvo vyvolalo demonštrácie

Víťazstvo republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách vyvolalo v stredu večer miestneho času rozsiahle demonštrácie po celých Spojených štátoch.

Tisícky protestujúcich obyvateľov vyšli do ulíc New Yorku, Bostonu, Filadelfie, Seattlu, Portlandu, San Francisca či Washingtonu.

V Trumpovom domovskom New Yorku ľudia kráčali po 6. avenue vo štvrti Manhattan smerom k mrakodrapovému sídlu Trump Tower, ktoré slúži aj ako ústredie jeho obchodného konglomerátu. Početné zástupy sa sformovali tiež pred Trump International Hotel and Tower v Chicagu, kde demonštranti spôsobili dopravné obmedzenia.

"Žiadny Trump!" "Žiadny Ku-klux-klan!" "Žiadni fašisti v USA!" skandovali davy podľa denníka Chicago Tribune, ktorý v noci nadnes citovala agentúra DPA. Podobné slogany sa ozývali aj v iných mestách; v Bostone sa objavili transparenty s nápisom "Prinútil Ameriku znova nenávidieť", čo je narážka na jeho predvolebný slogan.

V hlavnom meste Washington sa protestujúci vydali 15. ulicou smerom k Bielemu domu, skandujúc "Láska a nie nenávisť". Na západnom pobreží USA v Seattli vyzývali demonštranti "Povstaňte! Vzdorujte!" Napätá situácia bola aj v Portlande, kde nespokojenci pálili štátnu zástavu, ako aj v Oaklande, kde pochodujúci demonštranti rozbíjali oká, podpaľovali kontajnery a zanechávali na budovách grafity.

Takmer 24 hodín po tom, ako sa republikánsky kandidát stal víťazom prezidentských volieb, mnohí stúpenci jeho demokratickej súperky Hillary Clintonovej začali verejne prejavovať frustráciu a obavy o budúcnosť krajiny. Na internetových sociálnych sieťach sa čoskoro objavil aj hashtag #NotMyPresident (Nie je môj prezident).

Trump vyvolal počas intenzívnej predvolebnej kampane pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými výrokmi vrátane navrhovaného zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánom výstavby protiimigračného múru na mexicko-amerických hraniciach.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump uviedol, že Bidenova administratíva používa gestapácke postupy

Trump uviedol, že Bidenova administratíva používa gestapácke postupy

DNES - 6:29Zahraničné

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump uviedol, že súčasný prezident Joe Biden vedie "gestapácku administratívu".

Netanjahu vyhlásil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám

Netanjahu vyhlásil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám

DNES - 6:25Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

Von der Leyenová plánuje so Si Ťin-pchingom rokovať o spravodlivej konkurencii

Von der Leyenová plánuje so Si Ťin-pchingom rokovať o spravodlivej konkurencii

DNES - 5:54Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom bude presadzovať spravodlivú konkurenciu EÚ s Čínou.

Vo veku 79 rokov zomrel herec Bernard Hill

Vo veku 79 rokov zomrel herec Bernard Hill

DNES - 5:34Zahraničné

Vo veku 79 rokov zomrel v nedeľu britský herec Bernard Hill, známy najmä vďaka svojim vedľajším úlohám v oscarových filmoch Titanic a Pán prsteňov.

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

VČERA - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.