• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Zrodila sa dohoda o postupnom znižovaní fluórovaných uhľovodíkov

  • 20:03 15.10.2016
  • Kigali
Zrodila sa dohoda o postupnom znižovaní fluórovaných uhľovodíkov

Rozvinuté štáty - USA a väčšina Európy - sa zaviazali do roku 2019 znížiť používanie priemyselne vyrábaných fluórovaných uhľovodíkov v porovnaní s rokmi 2011-13 o desať percent.

Približne 200 krajín sveta, ktorých zástupcovia sa zišli v rwandskej metropole Kigali, schválilo dnes dohodu o postupnom obmedzení používania čiastočne fluórovaných uhľovodíkov (HFC).

HFC sú jednou z kategórií tzv. skleníkových plynov prispievajúcich k otepľovaniu planéty. HFC sa používa ako náhrada freónov v chladničkách a klimatizáciách.

Schválená dohoda sa rodila ťažko, konštatovala DPA. Ako spresnila, muselo jej predchádzať niekoľko bilaterálnych stretnutí, okrem iného aj za účasti amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho.

Na základe dohody budú krajiny svat rozdelené do troch skupín, pričom každá má určený svoj termín pre splnenie podmienok dohody.

Rozvinuté štáty - USA a väčšina Európy - sa zaviazali do roku 2019 znížiť používanie priemyselne vyrábaných HFC v porovnaní s rokmi 2011-13 o desať percent. V roku 2036 by zníženie malo dosiahnuť 85 percent. Väčšina vyspelých štátov už k redukcii HFC pristúpila.

Rozvojové štáty, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín, zmrazia používanie HFC do roku 2024, resp. 2028, potom ho začnú postupne znižovať tak, aby v roku 2045, resp. do roku 2047, dosiahli 80-percentné zníženie produkcie HFC. Do druhej podskupiny patrí India, Pakistan a napr. aj štáty Perzského zálivu. Čína je v prvej skupine.

Práve stanovenie týchto termínov bolo hlavným zdrojom sporov rokovaní v Kigali. India, ktorá je tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete, napr. žiadala viac času na prípravu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.