• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
18°Bratislava

Kerry a Lavrov rokovali 40 minút. O témach novinárov neinformovali

  • 21:53 15.10.2016
  • Lausanne
Kerry a Lavrov rokovali 40 minút. O témach novinárov neinformovali

Po rusko-americkej schôdzke nasledovali multilaterálne rokovania šéfov diplomacií arabských štátov a Iránu.

Lausanne 15. októbra (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry, absolvovali dnes vo švajčiarskom meste Lausanne bilaterálne rokovania. O témach a obsahu svojho rokovania novinárov neinformovali, uviedla agentúra DPA.

Ich 40 minút trvajúca schôdzka bola prvá tohto druhu od 3. októbra, keď USA kvôli vývoju situácie v Sýrii pozastavili bilaterálne kontakty s Ruskom. Moskvu pritom obvinili, že pre zastavenie krviprelievania v Sýrii nerobí všetko, čo je v jej silách.

Po rusko-americkej schôdzke nasledovali multilaterálne rokovania, na ktorých sa zúčastnili aj ministri zahraničia Turecka, Saudskej Arábie a Kataru, ktoré poskytujú pomoc Američanmi podporovaným povstalcom v Sýrii. Prítomný bol však aj minister zahraničných vecí Iránu, ktorý podporuje sýrsky vládny režim. Na rokovaní boli i šéfovia diplomacií Iraku, Egypta a Jordánska.

O prípadnom pokroku vo vývoji v Sýrii a výsledkoch svojich rokovaní vo Švajčiarsku bude Kerry v nedeľu hovoriť so svojimi rezortnými kolegami z Británie, Francúzska a Nemecka.

Pokiaľ ide o prípadné rokovania o nástrojoch na celkové upokojenie situácie spojené napr. s dodávkami humanitárnej pomoci pre civilistov v obliehanom Aleppe na severe Sýrie, Kerry uviedol, že "pracujeme veľmi tvrdo".

Rusko stále trvá na to, že pri náletoch na Aleppo sa zameriava na džihádistické skupiny, vrátane tých, ktoré sú napojené na teroristickú sieť al-Káida. USA a ďalšie západné štáty však žiadajú zastavenie týchto náletov, pretože pri nich zomierajú civilisti. Sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore pre ruský denník Komsomoľskaja pravda vyhlásil, že vojenské víťazstvo v Aleppe by poskytlo sýrskej armáde odrazový mostík pre oslobodenie ďalších oblastí krajiny od "teroristov".

"Stane sa z neho odrazový mostík, keďže je to veľké mesto, pre presun do ďalších oblastí, pre oslobodenie ďalších oblastí od teroristov. V tom je súčasný význam Aleppa," pokračoval. "Musíme pokračovať v čistení tejto oblasti a vo vytláčaní teroristov do Turecka, aby sa vrátili odkiaľ prišli, alebo ich zabiť. Nie je iná možnosť. Ale z Aleppa sa stane veľmi významný odrazový mostík pre tento postup," dodal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

DNES - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

DNES - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

DNES - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

DNES - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

DNES - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.