• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Holandsko plánuje rozšíriť eutanáziu

  • 12:03 13.10.2016
  • Amsterdam
Holandsko plánuje rozšíriť eutanáziu

Holandská vláda chce predložiť návrh zákona, ktorý by legalizoval asistovanú samovraždu u ľudí, ktorí majú pocit, že sa ich život už naplnil

Holandská vláda chce predložiť návrh zákona, ktorý by legalizoval asistovanú samovraždu u ľudí, ktorí majú pocit, že "sa ich život už naplnil", nemusia však nevyhnutne byť smrteľne chorí. Informoval o tom dnes server guardian.co.uk.

Holandsko bolo prvou krajinou, ktorá legalizovala eutanáziu. Uzákonilo ju v roku 2002, ale iba pre chorých sužovaných neznesiteľnou bolesťou, bez nádeje na vyliečenie.

Holandskí ministri zdravotníctva a spravodlivosti v dnešnom liste adresovanom parlamentu uviedli, že ľuďom, ktorí "si po dôkladnom zvážení myslia, že sa ich život naplnil, musí byť umožnené ukončiť ho dôstojným spôsobom". Je však potrebné stanoviť pre to "prísne a dôkladné kritériá".

Tento návrh zrejme vyvolá kritiku, pretože podľa jeho oponentov je už súčasný holandský zákon o eutanázii širší, ako sa pôvodne plánovalo. Zahŕňa nielen "neznesiteľne trpiacich" smrteľne chorých ľudí, ale aj ľudí s niektorými duševnými chorobami a demenciou.

Holandská spoločnosť podporuje eutanáziu a jej počty stúpajú v ostatnom desaťročí každý rok dvojciferne. Čoraz viac pacientov žiada eutanáziu a čoraz viac lekárov je ochotných im pri samovražde pomôcť. V roku 2015 zomrelo eutanáziou v Holandsku 5516 ľudí, čo predstavovalo 3,9 percenta všetkých úmrtí.

Ministerka zdravotníctva Edith Schippersová v liste napísala: "Keďže sa želanie môcť sa rozhodnúť pre ukončenie svojho života vyskytuje prevažne u starších ľudí, nový systém bude obmedzený na nich." Žiadnu vekovú hranicu však neuvádza.

Nový zákon bude podľa nej obsahovať bezpečnostné mechanizmy, ako sú napríklad kontroly z tretej strany a dôkladný dohľad.

Denník The Guardian dodal, že návrh prekvapil, pretože osobitná komisia, ktorá myšlienku o naplnení života posudzovala, dospela k záveru, že rozšírenie eutanázie nie je potrebné.

Vláda však s komisiou nesúhlasila a chce v spolupráci s lekármi, etikmi a ďalšími odborníkmi vypracovať do konca roka 2017 návrh nového zákona o eutanázii.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.