• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
13°Bratislava

Šefčovič v Bruseli predstavil nové nástroje na modernizáciu miest

  • 21:11 12.10.2016
  • Brusel
Šefčovič v Bruseli predstavil nové nástroje na modernizáciu miest

Ide o akési vyústenie summitu miest a regiónov zo začiatku júla v Bratislave, kde EÚ sľúbila zástupcom miest a regiónov, že im uľahčí život.

Európska komisia (EK) dnes spolu s Výborom regiónov EÚ predstavila dve webové stránky, ktoré by mali uľahčiť mestám prístup k informáciám o dokumentoch Európskej únie týkajúcich sa ich agendy, ako aj o finančných nástrojoch, ktoré môžu mestá využiť pri realizácii svojich projektov.

Ide o webové stránky pre mestskú agendu s názvom "One-stop-shop for Urban" a "Urban Data Platform".

Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý nové nástroje v Bruseli odprezentoval, pre TASR uviedol, že ide o akési vyústenie summitu miest a regiónov zo začiatku júla v Bratislave, kde EÚ sľúbila zástupcom miest a regiónov, že im uľahčí život.

"To robíme týmto portálom, kde pod jednou adresou nájdu všetky relevantné informácie o spolupráci miest, o legislatíve, ktorá platí pre mestá, o tom ako môžu financovať svoje projekty a ako sa môžu združovať do platforiem pre spoluprácu," vysvetlil Šefčovič.

Pripomenul, že doteraz sa podarilo zorganizovať štyri platformy, ktoré riešia problémy, ktoré najviac zaťažujú európske mestá - integrácia migrantov, sociálne bývanie, zvyšovanie energetickej efektívnosti či znižovanie emisií v doprave a čistota ovzdušia. Slovensko sa v rámci týchto mestských partnerstiev stalo koordinátorom pre bývanie, kde koordinuje prácu takmer dvadsiatich členov.

Slovenský eurokomisár zdôraznil, mestá v súčasnosti majú slabú informovanosť o tom, čo konkrétne pre ne EÚ robí, či existujú a aké sú finančné nástroje, na realizáciu ich projektov.

Po spustení týchto stránok Šefčovič očakáva diskusiu s mestami a vytváranie nových partnerstiev. Spresnil, že to vníma ako prvú zastávku na ceste k podpore všetkých projektov pri budovaní inteligentných miest v Európe.

Šefčovič sa v rámci pracovného stretnutia s predsedom Výboru regiónov Markkuom Markkulom dohodol na tom, že v spolupráci so slovenským predsedníctvom v EÚ ešte pred koncom tohto roka oslovia všetky krajiny EÚ, aby navrhli svoje pilotné mestá alebo regióny, ktoré sú najviac pripravené z hľadiska projektov pre inteligentné mestá. Prvé stretnutie zástupcov týchto miest by sa malo uskutočniť už vo februári budúceho roka.

Na Slovensku podľa jeho slov najväčší pokrok z hľadiska konceptu inteligentných miest dosiahla Nitra. Dnes dopoludnia ho o tom v Bruseli uistil aj primátor mesta Jozef Dvonč a župan Nitrianskeho kraja Milan Belica.

V otázkach financovania modernizačných projektov európskych miest, v ich snahách na prechod na nízkouhlíkovú ekonomiku, energetickú efektívnosť a vytváranie pracovných miest pre profesie 21. storočia, chce Šefčovič spolu s podpredsedom EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkim Katainenom využiť potenciál rozšíreného Junckerovho investičného balíka.

"Chceme zrozumiteľne ponúknuť primátorom ako môžu čerpať prostriedky z tohto balíka na podporu svojich modernizačných projektov," povedal Šefčovič v závere.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

VČERA - 16:31Zahraničné

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke EÚ oslávila 20. výročie rozšírenia

Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke EÚ oslávila 20. výročie rozšírenia

VČERA - 16:28Zahraničné

Niekoľko stoviek občanov členských krajín Európskej únie si v stredu doobeda rozvinutím obrovskej vlajky EÚ v bruselskom parku Parc du Cinquantenaire pripomenulo "veľké rozšírenie" z roku 2004.

Prieskum: Väčšina dospelých Američanov TikTok považuje za nástroj vplyvu Pekingu

Prieskum: Väčšina dospelých Američanov TikTok považuje za nástroj vplyvu Pekingu

VČERA - 14:20Zahraničné

Väčšina Američanov je presvedčená, že Čína zneužíva sociálnu sieť TikTok na formovanie verejnej mienky v USA.

Blinken sa stretáva s izraelským prezidentom pri presadzovaní prímeria v Gaze

Blinken sa stretáva s izraelským prezidentom pri presadzovaní prímeria v Gaze

VČERA - 10:42Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Isaacom Herzogom v stredu ráno na úvod nového kola rozhovorov zameraných na dosiahnutie prímeria vo vojne v Pásme Gazy.

V Rakúsku bude kandidovať do parlamentu aj Strana piva, podľa odhadov sa doň dostane

V Rakúsku bude kandidovať do parlamentu aj Strana piva, podľa odhadov sa doň dostane

VČERA - 6:54Zahraničné

Strana piva (die Bierpartei) bude kandidovať v jesenných parlamentných voľbách, a to aj napriek tomu, že sa jej dosiaľ nepodarilo od svojich prívržencov získať takú finančnú podporu, v akú dúfala.