• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Putin odložil návštevu Francúzska, kvôli dplomatickému napätiu

  • 13:17 11.10.2016
  • Paríž
Putin odložil návštevu Francúzska, kvôli dplomatickému napätiu

Podľa Kremľa sa 19. októbra má v Berlíne konať stretnutie v tzv. normandskom formáte - najvyšších predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - o vývoji v Donbase.

Ruský prezident Vladimir Putin odložil svoju schôdzku s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorá mala byť venovaná situácii v Sýrii a mala sa uskutočniť na budúci týždeň v Paríži. Príčinou odkladu je diplomatické napätie medzi oboma štátmi. Informovala o tom agentúra AP.

Putinova návšteva vo Francúzsku mala byť súkromná a konať sa mala 19. októbra. Počas nej mal v Paríži inaugurovať novú pravoslávnu katedrálu a otvoriť výstavu ruského umenia v novom kultúrnom stredisku.

Agentúry AP a Reuters vysvetlili, že Elyzejský palác dnes ráno Kremľu navrhol, aby sa počas Putinovej návštevy v Paríži uskutočnilo pracovné rokovanie venované Sýrii. Súčasne s tým sa však prezident Francois Hollande nemal zúčastniť na ďalších podujatiach v programe Putinovej návštevy v Paríži. Ruská strana v odpovedi na tento návrh vyslovila želanie preložiť Putinovu návštevu na neskorší termín.

Putinovo rozhodnutie o odklade návštevy vo Francúzsku prišlo len niekoľko dní po tom, ako Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo návrh rezolúcie predloženej Francúzskom a Španielskom, ktorý žiadal okamžité zastavenie ozbrojených násilností v Sýrii. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault v pondelok v súvislosti s nimi dokonca vyzval Medzinárodný trestný tribunál, aby začal vyšetrovanie proti Rusku, či sa svojím vojenským angažovaním v Sýrii nedopustilo vojnového zločinu.

Ešte v nedeľu si francúzsky prezident Francois Hollande v rozhovore pre francúzsku televíziu kládol rečnícku otázku, či jeho stretnutie s Putinom bude v súčasnej situácii užitočné a potrebné.

Ayrault v pondelok vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter upozornil, že ak aj Putina v Elyzejskom paláci prijmú, "nebude to kvôli spoločenskému dekóru".

Francúzska spravodajská stanica France Info dnes pripomenula, že nejde o prvý prípad, keď zahraničná politika Kremľa vyvolala vo Francúzsku podobnú polemiku a problémy. Stalo sa tak aj v roku 2014, v čase vypuknutia krízy na východe Ukrajiny, keď Francúzsko aj pod tlakom svojich spojencov bolo nútené anulovať zmluvu o dodávke dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral Rusku, ktorému muselo následne vyplatiť 949,7 milióna eur. Už postavené lode boli potom predané Egyptu.

O schôdzke prezidentov Ruska a Francúzska informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ešte 6. októbra, keď spresnil, že má byť venovaná posúdeniu situácie v Sýrii a na Ukrajine.

Ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexandr Orlov ešte dnes ráno vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 hovoril, že prezident Putin má naďalej v úmysle pricestovať na budúci týždeň do Paríža a rokovať tam o pálčivých témach medzinárodnej politiky.

Orlov súčasne uviedol, že 19. októbra sa v Berlíne má uskutočniť pracovná večera, na ktorú nemecká kancelárka Angela Markelová okrem Putina pozvala aj Hollanda.

Podľa Kremľa sa 19. októbra má v Berlíne konať stretnutie v tzv. normandskom formáte - najvyšších predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - o vývoji v Donbase. Ruská agentúra TASS však dnes citovala tlačovú službu nemeckej spolkovej vlády, ktorá konanie takéto stretnutia zatiaľ nepotvrdzuje.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.