• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
12°Bratislava

Slovenský prezident Kiska odcestoval na štátnu návštevu Rumunska

  • 12:46 10.10.2016
  • Bratislava/Bukurešť
Slovenský prezident Kiska odcestoval na štátnu návštevu Rumunska

Štátnu návštevu Rumunska slovenská hlava štátu ukončí v utorok 11. októbra, keď sa vo večerných hodinách vráti späť do vlasti.

Prezident SR Andrej Kiska odcestoval dnes na dvojdňovú štátnu návštevu Rumunska. Počas nej bude rokovať s najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny - prezidentom Klausom Iohannisom, predsedom vlády Dacianom Ciološom, predsedom Senátu rumunského parlamentu Calinom Popescom-Tariceanom a predsedom Snemovne poslancov rumunského parlamentu Florinom Iordachem.

Okrem oficiálnych rokovaní vystúpi prezident Kiska spoločne s prezidentom Iohannisom na slovensko-rumunskom ekonomickom fóre a navštívi slovenskú krajanskú komunitu, ktorá žije v Rumunsku už viac ako 200 rokov.

Súčasťou návštevy bude aj udelenie štátneho vyznamenania Rad Bieleho dvojkríža III. triedy piatim rumunským vojenským veteránom, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní Československa počas 2. svetovej vojny.

Štátnu návštevu Rumunska slovenská hlava štátu ukončí v utorok 11. októbra, keď sa vo večerných hodinách vráti späť do vlasti.

TASR prináša výberovú chronológiu oficiálnych návštev prezidentov Rumunskej republiky a Slovenskej republiky (SR).

23. - 24. septembra 1993 - Hostiteľom rumunského prezidenta Iona Iliesca na jeho oficiálnej návšteve SR bol prezident SR Michal Kováč. S rumunským prezidentom podpísal v Bratislave zmluvu o priateľstve a spolupráci.

29. - 30. októbra 1997 - Na oficiálnu návštevu Rumunskej republiky odcestoval prezident SR Michal Kováč s manželkou. Návšteva prispela k zintenzívneniu spolupráce medzi obidvoma krajinami vo všetkých oblastiach hospodárskeho, kultúrneho a politického života. V Bukurešti sa stretol so svojím partnerom Emilom Constantinescom, predsedami Senátu a Snemovne poslancov rumunského parlamentu Petrem Romanom a Ionom Diaconescom, ako aj premiérom Victorom Ciorbeom. Súčasťou programu slovenského hosťa bola tiež schôdzka s bývalým rumunským prezidentom Ionom Iliescom. Prezident SR zavítal i do Nadlaku, kde sa stretol s predstaviteľmi slovenskej národnostnej menšiny. Počas návštevy ho sprevádzal štátny tajomník MZV SR Jozef Šesták, riaditeľ odboru zahraničnej politiky Kancelárie prezidenta SR (KP SR) Ľubomír Bystrický, riaditeľ odboru vnútornej politiky KP SR Milan Zemko a hovorca KP SR Vladimír Štefko. Do Rumunska spolu s oficiálnou delegáciou pricestovala aj skupina slovenských podnikateľov.

9. - 10. septembra 2002 - Prezident SR Rudolf Schuster bol na oficiálnej návšteve Rumunska. V Bukurešti sa stretol s rumunským prezidentom Ionom Iliescuom, predsedom vlády Adrianom Nastasem, predsedom Senátu - hornej komory rumunského parlamentu Nicolaem Vacaroiom a predsedom Poslaneckej snemovne Valerom Dorneanom. Druhý deň vystúpili obaja prezidenti na ekonomickom podnikateľskom fóre a podpísali Program spolupráce v oblasti kultúry medzi oboma krajinami. Najvyšší ústavný predstaviteľ SR sa stretol aj s rumunskými akademikmi a študentmi slovakistiky. Navštívil aj Temešvár a Nadlak, kde sa stretol s krajanmi. Prezidenta a jeho manželku sprevádzalo vyše dvadsať slovenských podnikateľov.

8. novembra 2005 - Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestoval rumunský prezident Traian Basescu. Po slávnostnom privítaní v Prezidentskom paláci podpísal s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom Dodatok k dohode o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi Slovenskom a Rumunskom. Najvyšší rumunský predstaviteľ rokoval aj predsedom vlády SR Mikulášom Dzurindom a predsedom Národnej rady SR Pavlom Hrušovským. Hovorili spolu o hospodárskej výmene, spolupráci v oblasti kultúry a školstva, či o témach súvisiacich s členstvom oboch krajín v NATO a aktuálnych európskych otázkach.

15. - 17. októbra 2009 - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s manželkou Silviou začal oficiálnu návštevu Rumunskej republiky položením venca k pamätníku neznámeho vojaka Parc Carol v Bukurešti. Slovenskú hlavu štátu potom v prezidentskom paláci Cotroceni s najvyššími poctami prijal prezident Traian Basescu. Prerokovali spolu vzájomné vzťahy oboch krajín a hovorili aj o oblasti energetiky, od ktorej úzko závisí aj úspech národného hospodárstva. Prezident SR rokoval aj s predsedom rumunského Senátu Mirceom Geoanom a predsedníčkou Komory poslancov parlamentu Robertou Anastaseovou. Gašparovič následne navštívil v sprievode manželky Silvie Gašparovičovej Národné múzeum v Bukurešti. Vo večerných hodinách sa slovenský prezidentský pár zúčastnil na oficiálnej večeri, kde ho prijala rumunská hlava štátu Traian Basescu s manželkou Mariou. Druhý deň návštevy odcestoval prezident SR spolu s delegáciou z hlavného mesta Bukurešť do Aradu, kde sa stretol s miestnymi predstaviteľmi vrátane podpredsedu Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku a predsedom Aradskej oblasti Pavlom Hlásnikom. Navštívil aj Honorárny konzulát SR v rumunskom meste Salonta, kde ho prijal slovenský konzul Miroslav Jablončík. Prezident ďalej navštívil krajanov v obci Nová Huta. Išlo o vôbec prvú návštevu slovenskej hlavy štátu v tejto obci.

28. - 29. augusta 2013 – Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestoval rumunský prezident Traian Basescu. Toto načasovanie súviselo s oslavami Slovenského národného povstania (SNP) a s tým, že rumunské ozbrojené sily sa výrazne podieľali na oslobodzovaní Československa. Na presadzovaní práv jednotlivca a občana sa počas rokovania zhodli slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho rumunský partner Traian Basescu. Prezidenti ešte pred rokovaním udelili ocenenia štyrom vojnovým veteránom. Slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za aktívnu účasť v oslobodzovacom boji proti fašizmu na slovenskom území dostali Victor Goanta a Marin Dragnea. Basescu udelil vyznamenanie Vojenská statočnosť v dôstojníckej hodnosti s vojenským odznakom Jánovi Gubčovi a Pavlovi Dobríkovi. Získali ho za osobný prínos na vojenských operáciách v Česko-Slovensku počas druhej svetovej vojny a za vynaložené úsilie v údržbe rumunských vojnových hrobov. Basescu sa stretol aj s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom. Nasledujúci deň sa prezidenti presunuli do Zvolena a Banskej Bystrice. Vo Zvolene navštívili vojenský cintorín, na ktorom je pochovaných vyše 10.000 rumunských vojakov. Na oslavách 69. Výročia SNP v Banskej Bystrici vystúpili s príhovormi. Basescu na záver svojej návštevy odhalil na Námestí SNP v Banskej Bystrici pamätnú tabuľu rumunskej osloboditeľskej armáde.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

VČERA - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

VČERA - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

VČERA - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov