• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
12°Bratislava

Bulharsko-tureckú hranicu bude strážiť aj 25 slovenských policajtov

  • 11:50 10.10.2016
  • Bratislava
Bulharsko-tureckú hranicu bude strážiť aj 25 slovenských policajtov

Slovensko v minulom roku vyslalo viac ako 300 policajtov do zahraničných misií, a to do Macedónska, Maďarska a Slovinska.

Slovenská republika vyslala 25 policajtov do Bulharska na ochranu jeho hraníc s Tureckom. Ide o ďalší príspevok Slovenska k riešeniu migračnej krízy. Strážcovia zákona budú na hranici slúžiť minimálne jeden mesiac, potom ich vystriedajú ďalší kolegovia. Ide o prvú misiu slovenských policajtov v zahraničí v rámci Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Po dnešnej oficiálnej rozlúčke so strážcami zákona v Bratislave o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Sme veľmi radi, že môžeme do tejto misie prispieť takýmto významným číslom, pretože celkovo má misia niečo málo cez 200 policajtov Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, z toho 25 je zo Slovenska," povedal Kaliňák.

Ako ďalej uviedol, Slovensko v minulom roku vyslalo viac ako 300 policajtov do zahraničných misií, a to do Macedónska, Maďarska a Slovinska. "Tento rok pribudne práve dnes Bulharsko a ešte misia do Srbska a opätovne do Macedónska. Máme najväčší príspevok policajtov v rámci EÚ na ochranu vonkajšej hranice a myslíme si, že tak to má byť," doplnil Kaliňák.

Vysvetlil, že po ustálení istej migračnej vlny medzi Tureckom, Gréckom a následne Macedónskom sa tlak migrantov zvýšil práve v Bulharsku, a preto Európska pohraničná a pobrežná stráž reaguje práve na tomto mieste.

Jedným z policajtov, ktorý dnes odišiel do Bulharska, je aj príslušník Pohotovostnej motorizovanej jednotky v Prešove Stanislav Novotný. "Budeme na Bulharsko-Tureckej hranici, sme rozdelení do viacerých miest v danej oblasti," uviedol.

TASR prináša výberovú chronológiu o vyslaní slovenských policajtov do štátov Európskej únie (EÚ) pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc.

20. októbra 2015 - Slovenská republika (SR) vyslala policajnú jednotku v počte 50 policajtov s technikou do susedného Maďarska. Išlo o najpočetnejšiu jednotku v doterajšej histórii Policajného zboru SR, ktorá pôsobila v zahraničí, zložená z 20 policajtov z Úradu hraničnej a cudzineckej polície so skúsenosťami s ochranou hraníc, ktorých doplnili príslušníci všeobecných policajných útvarov – obvodných policajných oddelení najmä z južných častí SR z Košického a Banskobystrického kraja.

6. novembra 2015 – Slovenská republika vyslala 20 policajtov do Slovinska. Vyslaní strážcovia zákona pôsobili na hranici medzi dvoma členskými štátmi Európskej únie (EÚ) Slovinskom a Chorvátskom. Dvadsaťčlenná jednotka tam hliadkovala do 22. decembra 2015 na vonkajšej schengenskej hranici.

20. novembra 2015 – Do Maďarska odišli ďalší slovenskí policajti. Na hranici so Srbskom vystriedali doterajší kontingent slovenských strážcov zákona, ktorí tam pôsobil od 21. októbra 2015.

3. februára 2016 - Slovensko vyslalo 20 policajtov na ochranu štátnej hranice v Slovinsku a po prvý raz aj 25 policajtov na ochranu hraníc v Macedónsku. Slovenskí strážcovia zákona tu svojim kolegom pomáhali aj pri ochrane verejného poriadku.

29. februára 2016 – Z bratislavského letiska do Grécka odletelo 20 slovenských policajtov, ktorí tam pomáhali pri zvládaní migračnej krízy. Ich úlohou bola registrácia a zbieranie odtlačkov prstov od jednotlivých nelegálnych migrantov. Slovenskí policajti, 19 mužov a jedna žena, boli v Grécku nasadení v rámci medzinárodnej operácie s názvom Poseidon.

1. augusta 2016 - Do Maďarska odišla ďalšia skupina 25 slovenských policajtov, ako pomoc so strážením srbsko-maďarskej hranice. O policajnú výpomoc požiadal Roberta Fica a ďalších lídrov krajín V4 na schôdzi vo Varšave predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

VČERA - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

VČERA - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

VČERA - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov